marți, 14 mai, 2024
More

    Orhideea Cymbidium

    Pretioasa si delicata, orhideea este una dintre cele mai indragite plante de apartament. In zonele cu clima temperata si tropicala din India, Nepal, China, Japonia sau Malayesia sunt cultivate peste 50 de specii de orhidee, insa alaturi de acestea exista sute de hibrizi, cu flori de diferite culori, de la alb, portocaliu si galben, pana la rosu si verde.  Din aceasta bogatie de specii se evidentiaza orhideea Cymbidium, deoarece este o planta care infloreste frumos si se ingrijeste destul de usor.

    Mentionate inca din antichitate in literatura populara chinezeasca, orhideele cymbidium au fost aduse in Anglia de catre James Fothergill in anul 1778. Dupa mai bine de un secol, in 1889, a fost cultivat si primul hibrid al acestei specii. Ca etimologie, numele de Cymbidium provine din cuvantul grecesc  “kymbe” si este legat de forma specifica a florii.

    Cum se ingrijeste Orhideea Cymbidium Aceasta specie de orhidee este mare iubitoare de apa si lumina, astfel incat trebuie sa ai grija sa o uzi din abundenta, mai ales in perioada de crestere (primavara si vara). Deoarece apa de la robinet contine o cantitate mare de saruri minerale care pot ucide planta, este recomandat sa folosesti o apa cu grad superior de puritate. O alta solutie ar fi sa lasi apa de la robinet sa se decanteze circa o zi. In sezonul cald, orhideea Cymbidium trebuie stropita pe frunze cat mai des,  dimineata devreme sau seara. In schimb, in lunile reci de iarna, toamna tarzie sau primavara timpurie, este indicat sa uzi mai rar orhideea. Asa cum am amintit mai sus, orhideea Cymbidium are nevoie si de lumina din abundenta, astfel incat sa infloreasca armonios. Cu toate acestea, ea nu trebuie sa stea la temperaturi foarte ridicate, fiind suficiente 19-22 de grade Celsius. Orhideea Cymbidium nu se adapteaza intr-un sol compus din pamant de flori de ghiveci, ci are nevoie de un amestec  aerisit de scoarta de conifer, pamant de frunze, turba fibroasa si carbune vegetal.  Periodic, orhideea trebuie fertilizata cu un fertilizator lichid. Printre daunatorii care pot afecta orhideea Cymbidium se numara paianjenii fitofagi, afidele, melcii sau limacsii.

    Cum se inmulteste orhideea Cymbidium Cea mai simpla modalitate de inmultire a acestei plante este divizarea. Ai nevoie de 3 pseudobutasi si o portiune de rizom pentru fiecare diviziune.  In afara de procedeul amintit, pot aparea plante noi si din bulbii mai batrani, ramasi fara frunze. Desi la o prima vedere bulbii batrani pot parea morti,  ei isi vor reveni daca detasezi plantele tinere. Bulbii se planteaza cate unul in vase mici si se tin intr-un mediu uscat; imediat ce apar radacini si o frunza sanatoasa,  o poti transplanta in pamant normal de orhidee.   Sursa foto: imagenes.infojardin.com

    Votează acest articol
    [Total voturi: 0 Scor: 0]

    Recente