Castelul Bran

Situat la mai putin de 30 km de Brasov, Castelul Bran este unul dintre cele mai importante puncte turistice din Romania, unul pe care romanii ar trebui sa il viziteze cel putin o data in viata.

Cele patru etaje ale castelului adapostesc impresionantul muzeu Bran, unde pot fi admirate colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri.

De asemenea, in curtea interioara, poate fi vizitat un mic muzeu al satului cu case traditionale taranesti din regiunea culoarului Rucar-Bran. Dar sa trecem mai intai in revista cateva puncte de reper in istoria acestei constructii speciale.

Cetatea Bran a fost ridicata de cavalerii teutoni intre 1211-1225, fiind atribuita magistrului Theodorikus. De-a lungul timpului, castelul a fost folosit de mai multi conducatori, servind unor scopuri diferite. In 1395, regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, a folosit castelul Bran ca baza strategica pentru o incursiune in Tara Romaneasca, pentru ca in anul 1407 sa i-l ofere lui Mircea cel Batran. Branul a trecut in mai multe randuri de sub conducerea Tarii Romanesti sub cea a Ungariei si invers, iar in anul 1920 a fost oferit reginei Maria a Romaniei. Regina Maria l-a renovat si l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, pentru ca in 1948 sa revina in proprietatea statului roman.

Castelul Bran a fost redeschis vizitelor publice in anul 1956, partial amenajat ca muzeu de arta si istorie medievala, insa renovarea lui a fost dusa la bun sfarsit abia in anul 1993.

In randul turistilor straini, Castelul Bran este cunoscut ca fiind Castelul lui Dracula. Desi adeseori legenda se dovedeste a fi mai puternica decat realitatea, se stie totusi faptul ca Vlad Tepes nu a locuit niciodata la Bran.

Constructia pe care o vedem astazi este rezultatul a multe restaurari realizate de-a lungul timpului. La inceput, Bran a fost o simpla cetate de “trecatoare”, urmand ca mai tarziu sa fie construite turnul de sud si cel de est. Acoperisul a fost imbracat cu tigla intre anii 1883-1886, iar abia in 1920, in proprietatea reginei Maria, cetatea a fost transformata in castel.

Astazi, Castelul Bran merita vizitat pe indelete, fiind unul dintre cele mai frumoase si importante monumente istorice si arhitectonice din Romania.

[Total: 0   Average: 0/5]

2 Comments

  1. maggs spune:

    Propun infiintarea unei rubrici de genul : sa ne laudam cu locurile pe care le-am vazut si pozele pe care le-am facut. Chiar sa expunem comentarii si informatii privind experientele traite, oamenii intalniti, obiectivele vizitate , serviciile de prin partea locului , astfel incat cine se pregateste de o excursie sa gaseasca pe acest site informatii concrete despre cum se ajunge acolo si la ce sa te astepti la destinatie. Astfel, eu am vizitat Manastirea Constantin Brancoveanu de la Sambata de sus, am fost la Arieseni, apoi pe Muntele Mic .Anul acesta am fost in Parang. Am trait si experiente placute si neplacute . Ar fi interesant sa citim aici astfel de lucuri ( nu de alta dar sa stiu si eu data viitoare unde merita sa plec de acasa :))) )..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×

Dă un LIKE pe Facebook