Ochiurile romanesti, numite si oua posate, sunt un preparat clasic si usor de pregatit, ideal pentru micul dejun. Metoda de gatire in apa cu putin otet da oualor un albus moale si fin, in timp ce galbenusul ramane lichid si catifelat. Servite pe felii de paine crocanta, aceste oua pot fi completate cu legume proaspete, branzeturi sau carnati, oferind un start delicios si hranitor zilei.
Ingrediente 1 portie – Ochiuri romanesti: reteta simpla pentru un mic dejun delicios
2 oua proaspete, 500 ml apa, 1 lingura otet (alb sau de mere), sare dupa gust, paine prajita, legume crude, piper proaspat macinat.
Preparare
Pentru a pregati ochiurile romanesti perfecte, incepe prin a pune apa la fiert intr-o cratita de marime medie. Cand apa ajunge aproape de punctul de fierbere, dar fara sa clocoteasca, adauga lingura de otet. Acesta ajuta albusul sa se coaguleze mai bine, pastrand oul compact si uniform.
Sparge fiecare ou intr-un bol mic, apoi toarna-l usor in apa fierbinte. Repeta pentru fiecare ou in parte, avand grija sa lasi spatiu intre ele. Gateste ouale timp de 3-4 minute, pana cand albusul este bine inchegat, iar galbenusul ramane moale si cremos. Daca preferi un galbenus mai ferm, mai lasa ouale in apa inca 1-2 minute.
Cu ajutorul unei spumiere, scoate ouale si aseaza-le pe o farfurie. Condimenteaza-le cu sare si piper dupa gust, iar pentru un plus de savoare si prospetime, poti adauga verdeata tocata. Serveste-le alaturi de paine prajita pentru un mic dejun simplu, dar gustos.