Vulcanii Noroiosi din Buzau- o destinatie turistica uimitoare

Unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Romania este reprezentat de platourile cu vulcani noroiosi din judetul Buzau.  Formatiunile, care se intind pe cateva zeci de hectare la Paclele mici si Paclele Mari, pe raza comunelor Scortoasa si Berca, au aparut in urma procesului prin care gazele naturale au iesit la suprafata printr-un un sol argilos strabatut de panza freatica. Gazele provenite de la adancimi de peste 3.000 de metri au impins apa in exterior si in acest mod s-au format conurile de namol, care dupa uscare au dobandit aspectul de vulcani.

 

La inceputul secolului trecut, in 1924, zona Paclele Mari-Paclele Mici a fost declarata monument al naturii.

 

Fenomenul vulcanilor noroiosi din Buzau- un spectacol unic in sud-estul Europei

 

Desi fenomene similare cu cele din judetul Buzau se intalnesc in Siberia si Australia, pentru sud-estul Europei aceasta formatiune este unica. In tara noastra, vulcani noroiosi (la dimensiuni mai mici) se mai gasesc in Podisul Moldovei si Podisul Transilvaniei.  Aici, acestia poarta denumirea de “gloduri” sau “ochiuri de glod”.

 

 Vulcanii Noroiosi din Buzau- un peisaj in continua schimbare

 

Deoarece noroiul iese impins in permanenta in afara, peisajul este unul intr-o permanenta schimbare, Craterele se maresc de la o zi la alta si, uneori, ajung sa se uneasca intre ele, formand guri imense de vulcani, cu diametru de 2-3 metri. Desi amestecul de apa cu pamant (falsa lava) pare sa clocoteasca in permanenta, in realitate aceasta compozitie este rece. Bulbucii care apar in varful vulcanilor sunt rezultatul gazelor care ies cu putere la suprafata.

 

 

Cei mai multi dintre vulcanii noroiosi se gasesc la Paclele Mici ( pe o intindere de 10 ha) si au inaltimi cuprinse intre 2 si 8 metri. La cativa kilometri de Paclele Mici se afla Paclele Mari, care se intind pe o suprafata de 20 de hectare.  Denumirea zonei a fost inspirata de faptul ca aici exista trei vulcani principali foarte mari, al caror diametru depaseste 100 de metri.  Baza vulcanilor este presarata cu mici cratare, dar si cu limbi de noroi amestecat cu titei.

 

Cum ajungi la Vulcanii Noroiosi in Buzau

 

Daca iti doresti sa vezi rezervatia naturala Vulcanii Noroiosi si sa te bucuri de aspectul selenar al acesteia, tot ce trebuie sa faci este ca, dupa ce ai ajuns la Buzau, sa mergi circa 18 km pe drumul national DN10 (drum care duce spre Brasov). Odata intrat in satul Satuc, te poti ghida dupa indicatorul care te indreapta inspre comuna Berca, de unde iti va fi foarte usor sa ajungi la destinatie.

 

Sursa foto: pb.c.free.fr

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ