Timisoara

Supranumit si “mica Viena”, orasul Timisoara este un loc incarcat de istorie, in care se reflecta mentalitatea si cultura occidentala. Stilul architectural unic al cladirilor, dar si mostenirea culturala lasata de functionarii si meseriasii germani care s-au stabilit in acest oras in perioada anilor 1700, au contribuit la definitivarea imaginii de oras cosmopolit de care se bucura Timisoara.

Daca in vitorul apropiat ti-ai propus sa vizitezi orasul de pe Bega, iata care sunt cele mai importante obiective turisice, pe care nu trebuie sa le ratezi.

Catedrala Mitrapolitana
Una dintre cele mai izbutite monumente arhitecturale din tara noastra, Catedrala Mitropolitana din Timisoara a fost construita in perioada 1936-1940, dupa proiectul arhitectului Ioan Troianescu.
Catedrala inchinata Sfintilor Trei Ierarhi se bucura de apreciere datorita specificului sau architectural, a dimensiunilor, dar si pentru invelisul de tigla smaltuita.
Catedrala din Timisoara are unsprezece turle, dintre care se reamrca turnul principal, care are aproape optezeci si patru de metri. Mai mult decat atat, la slujbele de sarbatoare, incinta cladirii permite participarea de pana la cinci mii de credinciosi.
Stilul arthitectural al acestui locas bisericesc imbina traditia religioasa romana cu cea bizantino-moldoveneasca. Este, de altfel, un stil pe care il regasim si in manastirile din Cozia sau Prislop din Moldova.

Palatul Loffler
Construit in perioada 1912-1913, Palatul Loffler din Timisoara este amplasat in zona Surogat, in capatul dinspre Opera. In 1948 cladirea construita de familia lui Jacob Loffler a fost nationalizata, iar in zilele noastre aici inca se pot observa urmele de gloante trase in data de 17 decembrie 1989, momentul izbucnirii revolutiei imoptriva regimului comunist.
Palatul Loffler este o constructie cu patru nivele, cu spatii comerciale la parter.

Cladirea Operei Romane si a Teatrului National
Cladirea a fost construita pe 1.600 de piloni uriasi, deoarece intregul oras este dispus pe un teren mlastinos si a fost nevoie de sustinere suplimentara. Poti ajunge sa vizitezi acest obiectiv turistic dupa ce traversezi zona pietonala din centrul orasului Timisoara.
Constructia cladirii a debutat in 1871, dupa planurile arhitectilor vienezi Helmer si Fellner si a fost incheiata in 1875. Deoarece cladirea a fost afectata de doua incedii de proportii, in 1920 a fost reconstruita dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu. A fost pastrat stilul original numai la fatadele laterale, in vreme ce fatada principala si sala de spectacole a imbracat stilul neobizantin.

Sursa foto: redona.ro

[Total: 0   Average: 0/5]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×

Dă un LIKE pe Facebook