Tara Oasului

Tara Oasului este una dintre putinele zone ramase in Romania unde portul popular este inca pretuit, iar obiceiurile sunt respectate cu sfintenie. Ca turisti, aveti posibilitatea sa gustati din preparate specifice zonei, gatite de gospodine cu ingrediente din propriile gospodarii si sa participati la diverse ritualuri sarbatoresti.

Negresti-Oas reprezinta inima Tarii Oasului, iar aici se afla Muzeul Tarii Oasului, un muzeu asemenea Muzeului Satului din Bucuresti. Muzeul Tarii Oasului reprezinta intreaga zona, iar exponatele sunt atat obiecte de uz casnic, cat si sculpturi, obiecte cioplite in lemn, vase de ceramica si porturi populare.

La 8 km. de Negresti-Oas se afla Luna Ses, unde privelistea este minunata si unde exista trasee pe masivii Pietroasa si Muntele Mic. Pe cine intereseaza tratamentele cu ape termale si minerale, poate merge in localitatile Bixad, Certeze si Poptileni, renumite pentru aceste tipuri de izvoare. Bixad chiar este statiune balneara, iar izvoarele de aici au apele clorurate, sulfuroase sau iodurate, astfel incat fiecare isi poate alege tipul de „rasfat” terapeutic. Tot la Bixad se afla si Manastirea cu acelasi nume, lacas construit in 1771 si care a detinut titlul de „cel mai mare lacas ortodox din Transilvania”.

Portul osanilor este unul colorat, ornamentat si original; acestia poarta clopuri impodobite cu margele sau pene si straite colorate, pline de modele diverse. Iarna imbraca cioareci stramti si gube albe sau negre care sa le tina de cald. De altfel acestea, dar si pantalonii largi ce se poarta vara s-au pastrat inca de pe vremea dacilor.

Puteti intra in Tara Oasului pe la Huta Certeze, coborand de la 600 de metri pana la 200 de metri si veti vedea astfel intreaga depresiune in toata splendoarea. Peisajul din Tara Oasului este sublim indiferent de anotimp. Cazare de calitate se gaseste la 2 km. de localitatea Vama, unde exista doua hoteluri in padure. Hotelurile au piscine cu apa termana si ambele sunt acoperite, iar iarna puteti profita de sauna uscata sau de cea umeda, in functie de terapia pe care doriti sa o urmati.

Sursa foto

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ