Pestera liliecilor din Moeciu, unul dintre cele mai importante monumente naturale din Romania

Distanta dintre Capitala si comuna Moeciu,  unde regasim Pestera liliecilor, este de aproximativ 180 de kilometri, iar drumul poate fi parcurs foarte usor cu automobilul. Dupa ce ajungi in localitatea Moeciu, lucrurile sunt cat de poate de simple: un indicator inscriptionat cu numele “Pestera” (numele satului in care se afla celebra pestera)  te va ghida pe soseaua din partea dreapta a comunei.

Informatii utile despre Pestera liliecilor

Pestera liliecilor este cunoscuta si sub alte nume, cum ar fi Pestera cu lilieci, Pestera mare sau Pestera Badichii. Aici traiesc numeroase colonii de lilieci din specii rare, care au fost cercetate de diverse echipe din partea Institutului de Speologie Bucuresti. Tocmai acesta este si motivul pentru care in interiorul pesterii nu exista electricitate, desi traseul de acces pana acolo a fost modernizat si prevazut cu balustrade lemn.

Desi Pestera liliecilor a fost semnalata cu multe secole in urma,  ea a fost studiata pe indelete abia la sfarsitul secolului trecut, de catre speologul Iulian Caran (cel care a realizat si primul marcaj spre Pestera liliecilor).

Pestera este deschisa spre vizitare, cu toate ca are statut de monument natural national, fiind inscrisa in zona speciala de protectie a parcului “Piatra Craiului”.

Cum s-a format Pestera liliecilor

Acest loc fascinant din satul Pestera a luat nastere in urma unui fenomen de eroziune a muntelui calcaros de pe unul dintre afluentii paraului Vaii cu  Cale. Pestera este o pestera calda, cu umiditate moderata,  iar interiorul sau este presarat cu numeroase formatiuni calcaroase, asa-numitele “lacrimi ale pamantului”. Camerele pesterii au colorit diferit, iar prin pestera curge si un mic parau, plin de mal. Din cauza argilei si a excrementelor de liliac (guarno), daca vizitezi pestera este indicat sa ai echipament special de protectie, alaturi de o lanterna puternica.

Localizarea georgrafica a Pesterii liliecilor

Pestera liliecilor se afla situata in satul Pestera (la 5 km distanta de comuna Moeciu), pe versantul estic al dealului Bisericii. Spectaculoasa creatie a naturii se gaseste la o altitudine de 950 de metri in partea de nord-vest a platformei Branului.

Pestera Liliecilor este foarte usor de vizitat, deoarece are o lungime de 370m- din care 109 m sunt de galerie activa- si o denivelare de 10m.

Accesul in pestera se face printr-un culoar ingust,  apoi se ajunge intr-o grota de dimensiuni medii, cu podea ascendenta. Din acest punct  mai porneste o galerie, spre nord, care are o lungime de 15 m care se termina cu un horn.

Sursa foto: picaturideromania.blogspot.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Pestera liliecilor din Moeciu, unul dintre cele mai importante monumente naturale din Romania, 5.0 out of 5 based on 1 rating

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ