Mituri despre sterilizare şi castrare la feline (pisici)Femelele ar trebui să aibă un cuib (sa fete odata) de pui înainte de a fi sterilizate. Fals  Sterilizarea pisicii înainte de primul ciclu de călduri ajută la protejarea ei împotriva riscului dezvoltarii tumorilor mamare, elimina total riscul aparitiei endometritelor si a chisturilor ovariene des intalnite la pisici nesterilizate cu cicluri  nefructificate. Literatura de specialitate ne spune că dacă intervenţia chirurgicala are loc mai târziu, de exemplu după ce pisica are o serie de pui, nu mai beneficiază de aceleaşi avantaje, dar, oricum, ajută la prevenirea aparitiei afectiunilor neoplastice.

Castrarea va schimba personalitatea pisicii mele. Fals

 Castrarea va ajuta la reducerea comportamentului l pisicii şi poate reduce marcarea cu urină a teritoriului (la mascul).In unele cazuri, poate de asemenea scădea agresivitatea. Oricum, profilul genetic şi atenţia, împreună cu educaţia pe care motanul le primeşte, sunt principalii factori care modelează personalitatea acestuia. Alt avantaj este faptul ca o pisica sterilizata pana la aparitia primului ciclu de calduri isi va prelungi starea generala de “pui” (jucausa, vioaie).

 

 

Nu este necesară castrarea masculilor. Fals

 

Castrarea este benefică pentru masculi, în timp ce necastrarea acestora reprezintă un dezavantaj considerabil. Pe de altă parte, castrarea ajută la controlarea instinctului agresiv şi de împerechere şi prin urmare vă poate proteja pisica de accidente şi boali. Aceasta va creşte şansele la o viaţă mai lungă, mai sănătoasă şi mai fericită.

Pisicile se ingrasa dupa sterilizare. Adevarat

            Motivul ingrasarii pisicilor (atat masculi cat si femele) este disparitia ciclurilor de calduri la femele (in timpul ciclului nu se hranesc corespunzator, sunt hiperactive, orele de somn sunt considerabil reduse, deci automat slabesc) ; motanii nu au ciclu de calduri ei isi manifesta instinctul genezic doar in prezenta femelelor sau daca intra in contact cu feromonii eliberati de pisici in calduri( acestia pot ajunge la ei chiar si adusi de dvs pe haine sau pe maini de afara sau de la pisicile prietenilor), in timpul cat sunt in perioada de rut se manifesta asemanator cu femelele – pot fi chiar mai agresivi. Ingrasarea survine lipsei acestor « cure de slabit » pe fond hormonal. Preventia se realizeaza cu ajutorul alimentatiei echilibrate si cresterea timpului acordat « jocului » cu felina dvs.

Pastilele sau injectiile de calduri sunt bune. Adevarat/Fals

            Subiectul este destul de controversat, asa ca nu o sa imi exprim o parere directa. Intrebati-va medicul veterinar al pisicutei dvs..

 

Moldoveanu George-Alin -medic veterinar

Consultatii Cabinet Veterinar

Foto: imagerymajestic

[Total: 0    Average: 0/5]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.