Minivacanta cu trasee manastiresti

In ultima vreme, o mica excursie pe la manastirile din tara, a devenit un obicei foarte popular, deoarece nu este costisitoare, iar peisajele frumoase merita vazute oricand. In plus, o astfel de excursie are multe avantaje: ai ocazia sa admiri picturi murale vechi, sa te inchini la icoane facatoare de minuni si la moaste ale sfintilor, sa te reculegi in liniste la racoarea unor ziduri vechi si, de ce nu, chiar sa ramai cateva zile la o manastire, contra cost bineinteles si sa te bucuri de mierea sau dulceturile naturale pregatite de maici din culturile proprii si de linistea specifica acelor locuri sfinte. Locurile si peisajele sunt deosebite, aerul de munte este nepoluat, cu aceasta ocazie vizitezi colturi de tara pe care nu le-ai vazut inca, obiective de care stiai doar din auzite, cazarea este accesibila, mancarea traditionala, proaspata si sanatoasa, camerele care asteapta turisti sunt mereu luminoase si curate, suficient de mari, iar in rest…relaxarea este la ea acasa. In cadrul manastirilor, ritmul vietii este evident incetinit, iar odata cazat acolo, trebuie sa respecti niste reguli: obligatoriu tinuta trebuie sa fie una decenta, iar zgomotele sau distractia nu sunt nici ele permise aici.

In nordul Moldovei ai de vizitat Manastirile Neamt, Sihastria, Putna, Voronet, Agapia, Humor si Moldovita, toate fiind considerate comori ortodoxe. Voronet este denumita si „Capela Sixtina a Estului”, Neamt este ctitoria lui Stefan cel Mare, la Varatec poti lasa o floare la mormantul Veronicai Micle, iar la Sihastria poti aprinde o candela pe mormantul parintelui Cleopa. Tot la Sihastria te poti inchina in pestera in care a trait vreme de 40 de ani Sfanta Teodora, la Putna este locul de veci al lui Stefan cel Mare si chilia sfatuitorului si duhovnicului sau, Daniil Sihastrul, iar in fine, la Agapia poti admira peretii pictati de Nicolae Grigorescu.

Daca ajungi prin Ramnicul Valcea, neaparat trebuie sa mergi sa vizitezi Manastirea dintr-un lemn, cea care a fost cioplita din trunchiul unui singur stejar. Tot in Ramnicul Valcea mai sunt de vizitat Pestera Liliecilor, Schitul Papusilor, necropola de la Arnota a lui Matei Basarab si Manastira Cozia, ctitorie a lui Mircea Voievod.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Minivacanta cu trasee manastiresti, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

1 COMENTARIU

  1. Dacă vreți sa vedeți pestera unde a trăit sfanta Teodora floarea credincioasa a Moldovei trebuie sa urcati 5km pana la Sihla, nu va suparati dumneavoastră ați scris din povesti ,nu ați trecut pe acolo…..păcat ,este intra-devar minunat.

LĂSAȚI UN MESAJ