Maramures

Maramuresul este considerat a fi sufletul si inima Romaniei rurale. Satele mari si mici, campiile pline de flori, dealurile unduitoare, toate reprezinta viata rurala a Maramuresului. Vizitatorii au aici posibilitatea de a se intoarce in timp si a fi spectatori ai unei vieti simpliste. Aici, in Maramures, cultura, traditiile si stilul de viata al taranilor medievali s-au pastrat aproape intacte. Calatorii gasesc aici o simplitate romantica, o mandrie si o serie de valori morale despre care mai auzim astazi doar in povestile spuse de bunicii nostri. Oamenii din satele Maramuresului se cunosc cu totii intre ei, iar biserica inca reprezinta inima comunitatii.
Daca ajungeti in Maramures, cel mai important obiectiv pe care trebuie sa-l vizitati este celebrul Cimitir Vesel din localitatea Sapanta. Cimitirul dateaza de prin anii 1930 si a devenit atractie turistica datorita multitudinii de cruci multicolore si a poeziilor satirice inscriptionate pe acestea.
Din punct de vedere etnografic si cultural, Maramuresul este considerat a fi una dintre cele mai rezistente(la testul timpului) zone din intreaga Europa, zona in care oamenii merg in fiecare duminica la biserica si la fiecare sarbatoare imbracati in costume traditionale. Satele din Maramures sunt, in general, mari si compacte, iar o gospodarie include mai multe cladiri: casa, grajdul, bucataria de vara, sura si altele. Cladirile din Maramures au o arhitectura seculara si veti putea vizita aici multe biserici construite in intregime din lemn.
Undeva spre raul Iza mai exista un loc unic in Europa, unde se fabrica ceramica rosie nesmaltuita. In Maramures se mai produc si folosesc inca vase de ceramica produse dupa aceeasi reteta traditionala. Exista si vestigii istorice din secolul XIV: ruinele cetatii lui Bogdan Voda, Turnul lui Stefan, Muzeul Judetean(in special cladirea Monetariei). Si pentru ca acum a nins deja din belsug cam in toata tara, trebuie sa stiti ca si in Maramures exista partii unde se poate schia, dar aveti si posibilitatea de a vedea imprejurimile de sus cu telescaunul si teleski-ul.

Sursa Foto

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Maramures, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ