Manastirea Voronet

Manastirea Voronet se afla in satul cu acelasi nume din judetul Suceava. A fost ridicata de Stefan cel Mare in aproximativ patru luni, de la 26 mai pana la 14 septembrie 1488, drept multumire pentru sfaturile bune primite de la Daniil Sihastrul. Biserica a fost pictata sub indrumarea mitropolitilor Teofan I si Grigorie Rosca, iar cel din urma a adaugat bisericii si un pridvor. Naosul si altarul bisericii pastreaza si astazi ansamblul iconografic original, cel de pe vremea lui Stefan cel Mare. Actuala biserica a fost ridicata de Stefan cel Mare pe locul unui vechi schit de lemn, iar hramul bisericii ii apartine Sfantului Gheorghe.

Odata ajunsi la manastire, veti putea admira pictura exterioara, a carei realizare a fost urmarita personal de teologul si mitropolitul Grigorie Rosca. Peretele situat la vest este ocupat de Judecata de Apoi, o pictura pe cinci registre, unica in arta orientala crestina. Specialistii considera ca aceasta pictura este demna chiar de a fi alaturata celebrei Capele Sixtine. Daca priviti cu atentie, in scena puteti regasi instrumente muzicale din regiunea Moldovei, peisaje locale, vesminte populare. Pictura este realizata pe fond albastru, de unde s-a si nascut sintagma „albastru de Voronet”. La intrarea in biserica sunt pictati cei doi fauritori ai istoriei manastiresti: Daniil Sihastrul si mitropolitul Grigorie Rosca. Pe peretele dinspre nord, se regasesc Adam, surprins in timp ce ara pamantul si Eva torcand lana. Forma initiala a bisericii mai poate fi vazuta doar intr-un tablou aflat pe un soclu de piatra.

Manastirea Voronet a ramas si astazi unul dintre primele monumente din Moldova, care a creat un stil original printr-o sinteza de elemente bizantine, gotice, dar si autohtone. Doua dintre clopote sunt cele originale, daruite bisericii de catre Stefan cel Mare insusi.

Foto:www.romanianmonasteries.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Manastirea Voronet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ