Peru este, fara doar si poate, un loc magic, iar de cand Che Guevara a calatorit acolo cu motocicleta in anul 1952 au trecut zeci de ani de revolutii si schimbari; acum, celebritati precum Owen Wilson, Cameron Diaz, Bill Gates, Woody Harellson sau Olivia Newton- John, sunt abonate la calatoriile pe cararile incase, ai relaxarii la spa-urile unice in lume sau la traseul incas dinspre Cusco spre Machu Picchu.

Un calator european are un traseu destul de anevoios pana sa ajunga la Machu Picchu; zborul peste Oceanul Atlantic dureaza 15 ore. Dar odata ajunsi aici, toti turistii promit sa se intoarca. Orasul Cusco este fosta capitala a Imperiului Incas, iar numele i se trage dintr-un cuvant ce semnifica „centrul pamantului”. Din Cusco se porneste atat spre Machu Picchu, cat si spre Lacul Titicaca si spre targul pitoresc din Pisac. Ajunsi in Cusco, turistii pot sta la Monasterio Hotel, votat ca fiind cel mai bun hotel din America de Sud; hotelul este o fosta manastire iezuita, construita in jurul anului 1592, transformata mai tarziu de cat4re compania Orient Express, in hotelul in care se intalnesc atat stilul colonial spaniol, cat si anumite influente moderne. Camere sunt toate diferite aici, serviciile sunt excelente, iar bucataria locala este delicioasa si merita tot drumul facut pana acolo, oricat de obositor ar fi fost acesta.

Machu picchu e splendid de vazut inca de  la rasaritul soarelui, arhitectura este de piatra si lut acoperite de vegetatie salbatica intr-un verde luxuriant. Cetatea este una cu adevarat impunatoare, iar varfurile invecinate, Wyna Picchu, Huayna Picchu si Putusuki ii confera o aura de maretie.

Despre aceasta citadela se crede ca ar fi fost construita atat ca refugiu montan, cat si ca statiune impartita pe categorii sociale. Atunci exista si o zona sacra, cu temple apartinand zeului soare, Inti.

Daca plecati in excursie in Peru si sunteti dornici de aventura, renuntati la calatoria cu trenul si porniti din Cusco pe celebrele drumuri incase.

Foto: Arvind Balaraman