In pelerinaj la Manastirea Putna

Manastirea Putna se afla in nordul Moldovei, la 33 km. de Radauti. Manastirea a fost zidita intre 1466 si 1469, ca ctitorie a lui Stefan cel Mare al carui mormant se afla si acum acolo. Letopisetul de la Putna si Letopisetul lui Grigore Ureche relateaza faptul ca manastirea a fost sfintita in septembrie 1470, fiind savarsita de un sobor de 64 de preoti si de mitropolitul Teoctist.

De-a lungul timpului, a mai fost reconstruita, pe rand, de domnitorii Vasile Lupu, Gheorghe Stefan si Eustatie Dabija. In apropierea manastirii se afla o bisericuta de lemn, ctitorita de voievodul Dragos in jurul anului 1353, aceasta fiind poate cel mai vechi monument de arhitectura religioasa din Moldova.

Manastirea Putna a fost prima ctitorie a lui Stefan cel Mare si prima institutie ecleziastica a tarii. In prezent, din fortificatia originala a lui Stefan cel Mare au mai ramas Turnul Tezaurului pe latura de vest si pisania turnului clopotnitei in partea estica. Planul manastirii s-a pastrat, dar biserica actuala este cea din secolul al XVIII-lea, la care s-a adaugat pridvorul, decorul exterior, arcadele si firidele.

Daca faceti o excursie pana la manastire, veti putea vedea iconostasul refacut in secolul al XVII-lea de mitropolitul Iacov Puteanul, pietrele de mormant ale lui Stefan cel Mare, doamnei Maria de Mangop, ale fiilor lui Stefan cel Mare, Bogdan si Petru, a doamnei Voichita, a doamnei Maria Rares, a lui Bogdan Voda cel Orb si al domnitei Maria, fiica lui Stefan cel Mare. In plus, puteti admira colectia de broderii, din care cel mai important obiect este acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop, acesta fiind cel mai vechi portret brodat in marime naturala. Mai pot fi vazute manuscrise de la 1473 si dintre anii 1488-1507, impreuna cu ferecaturile lor din aur, o cadelnita decorata cu stema Moldovei si piese sculptate din lemn datand din secolul al XV-lea.

Sursa foto:http://www.trivago.co.uk

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
In pelerinaj la Manastirea Putna, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ