Despre capital Moldovei  s-au scris nenumarate carti si poeme, iar Mihai Eminescu, Ion  Creanga sau Nicolae Iorga sunt doar cateva dintre numele care au avut doar cuvinte de lauda la adresa orasului Iasi.
De altfel, istoricul Nicolae Iorga sublinia ca pentru orice roman patriot, vizitarea urbei moldevene este o conditie obligatorie pentru a intelege correct si intregime istoria nationala.
“Iasii trebuie sa insemne pentru tara si neamul romanesc mai mult decat un simplu oras, caci el poarta inca urmele si marturiile tuturor actelor mari si faptelor bune ale stralucitilor domnitori ce i-a avut Moldova, ale multor boieri de seama, ale marilor mitropoliti si ale multor carturari si dascali”- Nicolae Iorga.
Plecand de la aceste considerente, dar si de la faptul ca orasul Iasi este un important centru cultural si economic pentru nord-estul Romaniei, vom aminti obiectivele si locurile cu incarcatura simbolica pe care trebuie sa le vizitezi aici.

Biserica Trei Ierarhi
Locasul bisericesc, ale carui ziduri dateaza din anul 1637 (cand au fost construite de domnitorul Vasile Lupu), adaposteste moastele Sfintei Parscheva din Grecia intr-o racla de argint. Tot aici a fost ingropat si iluministul Dimitrie Cantemir, autorul lucrarii “Descriptio Moldaviae”.

Teatrul National Vasile Alecsandri
Teatrul Mational Vasile Alecsandri a fost construit in anul 1890, iar in aceeasi cladire este gazduita si compania nationala de opera. Construit in stil neoclasic, edificiul este caracterizat de ornamentele opulente, atat la interior cat si la exterior.

Gradina Botanica
Construita in anul 1856 de catre Anastasie Fatu, Gradina Botanica din Iasi isi desfasoara programul zilnic intre orele 9.00- 18.00, cu mentiunea ca in zilele de miercuri serele sunt inchise.
Manastirea Golia
Manastirea Golia a fost construita in 1546, la ordinele domnitorului Vasile Lupu, care a platit o echipa de zidari italieni pentru realizarea acestui proiect.  Manastirea este caracteristica stilului baroc si bizantin, iar in interiorul sau se regasesc inscriptionate initialele chirilice BB ( de la Vasile Voievod) si capul de bour.

Bojdeuca lui Creanga
Bojdeuca lui Ion Creanga are meritul de a fi primul muzeu memorial literar din Romania (fiind inaugurata pe data de 15 aprilie 1918). Imobilul a fost locuit de scriitorul clasic Ion Creanga incepand cu vara anului 1872, dupa ce acesta a fost raspopit si a fost nevoit sa paraseasca chilia din incinta Manastirii Golia.
Aici s-au nascut “Povestile si Amintiril din copilarie”, iar in 1876, Mihai Eminescu a locuit si el o buna perioada in bojdeuca, in calitate de chirias a lui Creanga.
Muzeul  “Ion Creanga” adaposteste expozitia documentara referitoare la viata si opera lui Creanga, biblioteca si un amfiteatru in aer liber – aceste doua constructii din urma fiind construite in perioada 1984-1989, cu ocazia centenarului scriitorului.

Sursa foto: www.agendadeiasi.ro

[Total: 0    Average: 0/5]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.