Floarea de colt

Atunci cand vorbim de  floarea de colt toata lumea se gandeste la ceva rar, si chiar  este cat se poate de adevarat.

O intalnim din ce in ce mai rar, Floarea de colt – Leontopodium alpinum a fost declarata monument al naturii si se afla sub ocrotirea legii inca din 1933.

Mai este cunoscuta si sub numele de floarea reginei, albumeala, flocosele, albumita, flocosica. Ilforescenta este imbracata cu frunze paroase, unele mai mari, altele mai mici si care iau forma unei stelute.

Floarea de colt – Leontopodium alpinumAceasta este formata din pana la 10 inflorescente cu numeroase si minuscule flori, incadrate de 5 – 15 bactee albe, dipuse radiar, ce dau intregului ansamblu infatisarea unei flori.

Planta este acoperita cu peri catifelati, argintii, care ii confera o frumusete aparte; poate fi vazuta inflorita in lunile iulie-august.

La noi in tara, Floarea de colt – Leontopodium alpinum poate fi intalnita in Muntii Vrancei, Bucegi, Fagarasului, Capatanii, Tarcu, Retezat, Bihorului, Cozia, Ceahlau, Godeanu,Maramuresului.

Aceasta planta, in traditia populara reprzinta un simbol al dragostei pentru  ca barbatii isi demonstrau dragostea,  culegand o floare de colt de pe stancile muntilor si oferind-o iubitelor.

[Total: 0   Average: 0/5]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×

Dă un LIKE pe Facebook