Cetatea Rasnov

Datand din secolele XIII-XIV si fiind una dintre cele mai bine pastrate cetati din Transilvania, Cetatea Rasnov este o cetate taraneasca ce a fost construita pe varful unui deal din satul Rasnov (judetul Brasov) ca loc de refugiu in timpul invaziilor tatarilor.

Aceasta a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1335, cand in urma unei navaliri a tatarilor in Tara Barsei, cetatile Tampa si Rasnov au fost singurele care au rezistat, astfel fiind salvate vietile locuitorilor refugiati intre zidurilor lor.

Avand un stil arhitectonic simplu, Cetatea Rasnov aminteste de casele taranesti de acum 500 de ani, pastrandu-si inca aerul medieval, misterios. Fortificarile au fost facute din piatra si caramida, iar atat zidurile, cat si turnurilor, au fost acoperite cu tigla pentru a preveni incendiile provocate de invadatori. Zidurile au o intaltime de 5 metri, iar zidul sudic, care este cel mai gros, ajunge la o latime de 1 metru si jumatate. Terenul accidentat a impus un traseu neregulat al zidurilor.

In interiorul cetatii se pastreaza ruinele a peste 30 de case in care se adaposteau oamenii in timpul invaziilor, impreuna cu cele ale scolii, capelei si locuintei preotului. In curtea interioara, vizitatorii se pot plimba pe aleile inguste care serpuiesc printre case. De asemenea, poate fi vizitat Muzeul de Arta Feudal, in care pot fi admirate armuri, arme, mobilier de epoca si porturi traditionale specifice secolului al XIII-lea.

Una dintre cele mai importante atractii in Cetatea Rasnov este, cu siguranta, fantana. Legenda spune ca dificultatea cu care se aducea apa in cetate a dus la saparea unei fantani in stanca. Astfel, fantana de 146 de metri a fost sapata intre anii 1625-1640 de catre doi prizonieri turci carora li s-a primis eliberarea. Astfel, timp de 17 ani, prizonierii au sapat fantana, scriind versete din Coran pe peretii ei. Desigur, aceasta este doar o legenda. In realitate, fantana a fost construita de mesteri sasi tocmiti de primaria Rasnov. Fiind singura sursa de apa din cetate, era de mare ajutor deoarece nu mai era necesara deschiderea portilor cetatii pentru alimentarea populatiei cu apa.

Cetatea Rasnov este una dintre cele mai importante atractii turistice din judetul Brasov. Merita vizitata nu numai pentru istoria ei, ci si pentru superbul peisaj care poate fi admirat: intinderea sesului Barsei si crestele Muntilor Baiului si Bucegi.

[Total: 0   Average: 0/5]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×

Dă un LIKE pe Facebook