Castelul Karoly din Carei- mandria judetului Satu MareUnul dintre cele mai frumoase situri medievale, castelul Karoly este situat la aproximativ 600 km (mai precis  593 km)distanta fata de Capitala, in orasul Carei din judetul Satu Mare. Ca element de particularitate putem aminti  faptul ca pentru finalizarea constructiei din Satu Mare a fost nevoie de interventia lui Matei Corvin, care a aplanat starea conflictuala dintre nobilii care se impotriveau acestei realizarii acestei locatii.

 

O scurta privire istorica asupra castelului Karoly din Carei

Istoria castelului incepe inca din 1482, cand Karoly Laszlo a construit o casa fortificata; in 1592, adica 110 ani mai tarziu,  Karoly Mihaly, succesorul lui Laszlo a decis sa construiasca un ansamblu de ziduri care sa ii ofere protectie in fata cotropirilor otomane. Zidurile erau prevazute din loc in loc cu bastioane, iar in exterior exista un sant de mari dimensiuni, peste care se suspenda un pod  din lemn. In secolul al XVI-lea cetatea a facut parte din randul celor mai importante fortarete de aparare a frontierei vestice a Transilvaniei.

Un alt moment important in istoria acestui castel este marcat de anul 1705, cand un asediu din partea austriecilor a determinat distrugerea seminificativa a cladirii. Totusi, in acelasi an, castelul a fost renovat, iar de-a lungul secolului al XVIII-lea cetatea nu a mai fost un punct de atractie pe harta Romaniei.

In secolul al XIX-lea (in anul 1834) constructia castelului a avut de suferit din cauza unui cutremur, iar in perioada 1894-1896 a fost demarat un amplu proces de renovare. Arhitectul Meining Arthur este cel care a proiectat reamanajarea constructiei in stil neogotic, iar un nivel suplimentar si turnuri mari si mici au completat imaginea de ansamblu a castelului fata de momentul anterior cutremurului.

 

Ce ai de vazut la castelul Karolyi din Carei

Castelul gazduieste muzeul istoric si muzeul de stiinte ale naturii, dar si o biblioteca valoroasa cu peste 80.000 de volume. Expozitia muzeala de interioare istorice reda ambianta de odinioara a castelului si prezinta o pagina din istoria locala (castelul a recapatat aspectul resedintei locuite de familia Karoly).

Parcul din jurul castelului Karoly a fost amenajat in preajma anului 1700 in stil baroc si inca de atunci gradina adapostea numeroase specii de plante exotice.  Dupa aproape un secol, gradinarul Bode Gyorgy a dus totul la un alt nivel, iar stilul baroc s-a transformat intr-unul englezesc, in care plantele au fost amenajate intr-o sera. Actualmente, parcul se intinde pe o suprafata de 12 hectare si adaposteste 208 de specii si subspecii de plante arborescente. De altfel, gradina  a fost declarata parc dendrologic si este unul dintre monumentele naturii ocrotite prin lege in tara noastra.

 

Sursa foto: jurnalromanesc.blogspot.ro

 

 

 

[Total: 0    Average: 0/5]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.