Castelul CorvinilorCastelul Corvinilor, cunoscut si sub numele de Castelul Huniazilor, se afla in Hunedoara si a fost ridicat in secolul al XV-lea pe locul unei cetati mai vechi, de catre Ioan de Hunedoara.

De-a lungul anilor a servit ca resedinta feudala si a avut parte de numeroase transformari care l-au facut unul dintre cele mai importante puncte turistice din Romania, impresionand prin arhitectura sa gotica. Avand doua terase, doua poduri si 42 de incaperi, castelul-muzeu primeste zilnic turisti din Romania si de peste hotare.

Podul de peste raul Zlasti este sustinut de patru piloni de piatra si duce catre intrarea in curtea interioara a castelului. Aici pot fi vizitate cele mai importante parti ale constructiei, printre care se numara si Turnul Capistrano, datand de pe vremea lui Ioan de Hunedoara. Numele turnului a fost dat dupa Ioan de Capistrano, un calugar de la curtea castelului. Demne de mentionat si de vizitat pe indelete sunt si Sala Cavalerilor, Turnul Buzduganelor, Bastionul Alb si Sala Dietei, in care pot fi admirate medalioane pictate pe pereti, printre care se afla si portrete de domnitori (Vasile Lupu din Moldova si Matei Basarab din Tara Romaneasca).

Ca orice monument istoric, Castelul Corvinilor este si el inconjurat de legende demne de povestit. In Aripa Matia mai poate fi vag deslusita pe perete o pictura care infatiseaza legenda care spune ca numele urmasilor lui Ioan de Hunedoara, Corvinii, vine de la un corb. De asemenea, in curtea castelului poate fi admirata o fantana impresionanta, adanca de 30 de metri, a carei constructie are la baza o legenda sinistra: trei prizonieri turci au fost pusi sa sape fantana si li s-a promis ca vor fi eliberati in momentul in care vor gasi apa; in final, stapanii nu si-au tinut promisiunea. Pornind de la aceasta legenda se spune ca inscriptia de pe fantana ar insemna “Apa ai, inima n-ai.” In realitate, traducerea este cu totul alta: “Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica.”

Invaluit in mister si avand o arhitectura desavarsita, Castelul Corvinilor este un monument istoric care nu trebuie ratat.

[Total: 0    Average: 0/5]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.