Cainii si periatul

Pentru a intelege mai bine necesitatea tunsului si periatului (grooming-ul) este esential sa cunoasteti ce tip de blana are companionul dumneavoastra necuvantator. Cainii au cateva tipuri de blana clasificate in functi de sortimentul de par si de lungimea si textura acestuia. O clasificare oarecum simplista poate fi facuta astfel: simpla (un singur sortiment de par- par de protectie) sau dubla (puf si par de protectie- intalnita la majoritatea raselor nordice – Husky, Chow Chow, Samoyed dar si la Terranova, Border Collie, Ciobanesc de Shetland); blana lunga ( cel putin 7 cm lungime- Pekinez, Collie, Lhasa Apso, Shih Tzu, Yorkshire Terrier, Maltese), blana medie (intre 5-7cm -Ciobanesc German, Goden Retriver) sau scurta (intre 1-3cm – Beagle, Labrador Retriver, Doberman Pincher, Boxer); textura matasoasa ( Yorkshire Terrier, Silky Terrier) sau aspra ( Teckel cu par sarmos, Airdale).

Fiecare caine are nevoie de cerinte speciale pentru tipul sau de blana. Rasele cu blana lunga implica perioade mai lungi de periaj si pieptanat. Blana ondulata se incalceste foarte usor – formand noduri si incurcaturi cauzate de umezeala sau par naparlitsi prins prin blana –  si au nevoie de periaj si pieptanat riguros, de doua ori pe saptamana.

Periatul blanii unui caine elimina parul incalcit, scaietii si nodurile din blana, parul mort, intinde uleiurile blanii si stimuleaza aportul de sange la nivelul pielii.

Pentru cei care nu au timp sau posibilitati de a ajunge la un specialist grooming-ul casnic este o varianta dar trebuie sa fii dotati cu ustensile corespunzatoare; pentru toti cainii cu exceptia raselor cu blana simpla si dreapta , primul lucru necesar in trusa de cosmetica este o perie cu dinti desi de metal usor de gasit si procurat secondata de un piaptan dublu (pe o parte rar si pe una mai des) – in special pentru caini cu blana pufoasa si/sau cu par lung si ondulat.

Cainii cu blana dubla sau cei cu blana lunga ar trebui periati in directia cresterii parului iar cei cu blana creata cum ar fi Poodel, Bichon Frise, Bedlington Terrier si Kerry Blue Terrierul ar trebui pieptanati in sens opus pentru a obtine aspectul pufos caracteristic.

Pentru cainii cu par incalcit inainte de pieptanatul propriu-zis se recomanda perii sau piaptane speciale care taie caltii.

Pentru cainii cu blana dubla din rasele nordice sau cei cu parul foarte lung se recomanda piaptanul in forma de “T” sau “grebla”, periile nu au nici un efect asupra straturilor profunde de par cu toate ca aspectu exterior da impresia ca periatul a fost facut corespunzator.

Cainii cu par mediu sau scurt necesita putina toaletare si se relizeaza in pricipal cu perii cu dintii metalici sau chiar cu manusi sau perii cu dinti de cauciuc pentru cei cu par foarte scurt.

Tunsul cainilor este un aspect foarte controversat…se tund cu frizuri speciale cainii de concurs, se tund foarte scurt doar cainii cu probleme dermatologice sau cei care datorita unei ingrijiri precare nu mai pot fi periati sau pieptanati din cauza caltilor, scaietilor sau murdariei.

Moldoveanu George-Alin -medic veterinar

Consultatii Cabinet Veterinar

Foto: posterize

[Total: 0   Average: 0/5]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×

Dă un LIKE pe Facebook