Bojdeuca lui Ion Creanga – Iasi

Instituita oficial ca muzeu de literatura in 1918, Bojdeuca lui Ion Creanga a fost primul muzeu memorial de literatura din Romania. A fost construita pe proprietatea bisericii Buna Vestire din Iasi si este situata pe strada Ticaul de Sus, nr. 4.

Aici, timp de 20 de ani, scriitorul “Amintirilor din copilarie” a trait cele mai frumoase momente alaturi de Tinca Vartic si si-a impartasit povestile, tristetile si sperantele bunului sau prieten, Mihai Eminescu. Istoria care sta in spatele acestei casute mici, ascunsa pe o straduta ingusta printre multe alte case, pe care Creanga insusi o numea Valea Plangerii, o face una dintre cele mai importante puncte turistice din Iasi.

Creanga l-a cunoscut pe Eminescu in anul 1875 si de atunci au ramas prieteni, adesea gazduindu-l in momentele in care poetul avea nevoie de liniste si singuratate. Mihai Emiescu a fost cel care a recunoscut talentul lui Creanga si l-a introdus in cercul Junimea. In momentul in care a fost destituit din postul de revizor scolar, acesta si-a gasit refugiul in casa prietenului sau, unde s-a intors si dupa moartea mamei lui si unde a petrecut momente ferite de ochii lumii alaturi de Veronica Micle.

In anul 1889, cei doi se sting din viata, iar bojdeuca pare ca nu vrea sa-l lase pe Ion Creanga sa plece: stalpul dintre ferestrele camerei din stanga a trebuit sa fie daramat deoarece tinda era prea mica pentru a putea fi scos sicriul. Multi ani dupa moartea sa, bojdeuca a ramas in ruina, desi fosti elevi se strangeau in cerdac pentru a citi si a-si aminti de cei doi prieteni.

Dupa ce a fost inaugurata ca muzeu in anul 1918, in 1989 a avut loc si inaugurarea Complexului Muzeal-Cultural Ion Creanga, care poate fi gasit in cladirea noua de alaturi. Aici este gazduita expozitia documentara, in timp ce obiectele personale ale lui Creanga si Eminescu pot fi admirate in cele patru camere ale casutei. In odaia in care locuia Eminescu se afla un exemplar original al medalionului Junimii.

Pentru cei care cunosc importanta acestor doi mari scriitori pentru literatura romana, Bojdeuca lui Ion Creanga va fi mereu mai mult decat o simpla casa memoriala sau un muzeu. Este un loc in care inca se mai simte prezenta celor doi, in care linistea si natura te invaluie, ducandu-ti gandul departe, la lecturile copilariei, in care aparea constant personajul Nica.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Bojdeuca lui Ion Creanga – Iasi, 5.0 out of 5 based on 1 rating

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ