Cetatea Neamt

La marginea orasului Targu Neamt, strajuind valea Moldovei si a Siretului, se afla unul dintre cele mai frumoase si mai importante monumente istorice si arhitectonice din Moldova: Cetatea Neamt.

Construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre Petru I Musat, cetatea a avut o lunga istorie, fiind fortificata in secolul al XV-lea de Stefan cel Mare si distrusa din ordinul lui Mihai Racovita in secolul al XVIII-lea.

Astazi, constructia mentionata in atat de multe opere literare romanesti, este un punct de atractie cheie pentru turistii care viziteaza zona de nord a Moldovei. Curtea interioara din mijlocul fortului duce la cele mai interesante incaperi, care au fost restaurate si decorate cu arme, armuri si manechine care intruchipeaza oamenii ce au locuit aici, fiecare avand indatoririle lui. Astfel, pe latura de est pot fi vizitate inchisoarea, monetaria, camera de provizii si bucataria care sunt plasate la parter si la demisol, precum si camera domnitelor de la etaj. Pe latura de vest se afla sala armelor, sala de sfat si judecata, un iatac si o camera de taina. Pe latura de sud se afla un lapidarium, iar cea de nord este constituita doar de zid. In mijlocul curtii se afla o fantana.

Deoarece Cetatea Neamt era destinata apararii, iar domnitorul si familia sa nu locuiau aici decat in situatii de mare pericol, majoritatea incaperilor au fost destinate soldatilor. Stefan cel Mare a fost cel care a fortificat cetatea, poruncind suprainaltarea zidurilor cu 6-7 metri si construirea unui zid flancat de patru bastioane semicirculare. De asemenea, domnitorul a marit protectia edificiului prin separarea lui de coama dealului printr-un sant de aparare. Astfel, in cetate se intra doar pe un pod arcuit cu o parte fixa si una mobila, sprijinit pe 11 piloni din piatra. Odata ce se trecea de partea mobila, aflata intre ultimul pilon si zidul bastionului, se ajungea la doua capcane cu trape, numite si “curse de sobolani”.

Datorita modului atent si creativ in care a fost amenajata cetatea, mai ales cele 21 de incaperi in care s-a dorit recrearea atmosferei din vremurile trecute, Cetatea Neamt este astazi una dintre cele mai vizitatea edificii din Romania.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Cetatea Neamt, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ