Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon

Scrisa de autorul spaniol Carlos Ruiz Zafon, “Umbra vantului” este o carte superba, plina de enigme si sensibilitate, care te va purta in Barcelona de dupa Razboiul Civil (1936-1939),

unde tanarul Daniel Sempere incepe o intreaga aventura care se invarte in jurul unei carti misterioase si a destinului unui autor aproape necunoscut, desi considerat genial de cei care reusesc sa ii citeasca romanele – Julian Carax.

Incetul cu incetul, Daniel descopera povestea unei iubiri interzise, de aceasta data nu de societate sau de parinti, ci de un secret pe care nici unul dintre cei doi iubiti nu l-ar fi banuit vreodata.

Romanul incepe in momentul in care Daniel este dus de tatal sau in Cimitirul Cartilor Uitate, de unde trebuie sa isi aleaga o carte pe care trebuie apoi sa o protejeze cu orice pret. Daniel se simte atras de “Umbra vantului”, un roman de Julian Carax, pe care o si citeste intr-o singura noapte, fiind absolut fermecat de poveste si autor. Incercand sa gaseasca si alte carti scrise de acest misterios Julian, se lasa antrenat intr-o aventura periculoasa, dezgroapa secrete pe care unii au incercat sa le ascunda toata viata si reinvie o ura veche de 30 de ani. In momentul in care afla ca cineva cauta toate cartile lui Julian Carax pentru a le arde si este amenintat de un anume Lain Courbert, nume sub care apare diavolul in “Umbra vantului”, Daniel trebuie sa aleaga intre a-si stapani curiozitatea si a trai o viata linistita, dar plictisitoare, sau a elucida misterul lui Julian.

Pe parcursul romanului se dezvaluie iubirea interzisa dintre Julian si tanara Penelope, fiica unuia dintre cei mai bogati oameni din Barcelona. Dupa patru ani in care se intalnesc in secret, Julian si Penelope decid sa fuga la Paris. Insa in ziua in care trebuie sa plece, Penelope nu apare, iar din acel moment, nimeni nu mai stie nimic de ea, nici Julian, nici prietenii lor. Deci, ce s-a intamplat cu aceasta fata care pare ca a intrat dintr-o data in pamant?

“Umbra vantului” este un roman care te tine cu sufletul la gura. Are tot ce ii trebuie pentru a fi citit pe nerasuflate: mister, o poveste de dragoste, elemente detectiviste, personaje sincere si pasionale, precum si personaje detestabile. Ca o continuare a acestui roman, Carlos Ruiz Zafon a scris “Jocul ingerului”.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon, 4.5 out of 5 based on 4 ratings

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ