Ti-ai inselat partenerul si nu stii cu cine sa vorbesti?

Este vorba de situatia in care, din diverse motive, ai ajuns sa iti inseli partenerul. Nu conteaza cu cine, din ce cauze, daca s-a intamplat doar o data, sau de mai multe ori, daca a fost din greseala, sau intentionat, daca s-a terminat, sau aventura continua, si posibilitatile nu se opresc aici, important este ca evenimentul iti afecteaza viata. Si aflate intr-o astfel de circumstanta, majoritatea covarsitoare a femeilor, simt o nevoie puternica de a vorbi cu cineva despre acest lucru. Ba chiar mai mult, cer si sfaturi de la persoana careia i se confeseaza, fara sa se gandeasca macar o clipa, care ar fi fost de fapt, cea mai indicata persoana cu care ar fi trebuit sa poarte o astfel de discutie.
Astfel, de cele mai multe ori, o femeie alege sa vorbeasca cu prietena ei cea mai buna, sau se indreapta catre mama ei, sau o alege pe sora ei sau cineva foarte apropiat din familie, mai opteaza pentru o colega foarte buna de la servici sau de la cursuri, si nu de putine ori, merge sa se confeseze la preot.
Ei bine, toate aceste variante au mai multe dezavantaje, te vor ajuta foarte putin, daca nu chiar deloc, si de cele mai multe ori, iti vor face mai mult rau decat bine. De ce se intampla asta? Pentru ca in toate aceste cazuri, felul in care vei fi perceputa de acesti oameni, se va schimba. Imaginea ta sociala va fi afectata, caci intr-un fel te percepeau aceste persoane inainte de a sti ca ti-ai inselat partenerul, si altfel te vor percepe acum, cand stiu acest detaliu semnificativ despre viata ta. Iar imaginea ta nu va mai fi niciodata aceeasi.
Chiar si cea mai buna prietena, in care ai toata increderea, si-ti arata ca este langa tine si te intelege, si vrea sa te ajute, in sinea ei, tot va judeca comportamentul tau. La fel se intampla si cu celelalte persoane, oricat de mult te-ar iubi, este inevitabil sa nu te judece prin prisma modului lor de gandire si a setului de valori pe care-l au. Astfel, exista riscul ca o mama sa fie foarte dezamagita de gestul tau, pentru ca vede ca nu ai respectat niste valori cu care ea te-a crescut, pentru ca ea avea o imagine despre tine, fata ei, si tu i-ai stirbit aceasta imagine. Sigur ca poate sa fie cu tot sufletul alaturi de tine, dar nu vei sti niciodata ce schimbari ai produs in adancul inimii ei, cand i-ai povestit ce ai facut. Aceeasi dezamagire o poti produce si celorlalti, care te credeau intr-un fel, si constata ca nu esti asa. Colegele nu sunt nici ele o varianta buna, pentru ca intotdeauna relatia dintre voi va avea o doza de superficialitate. Nu vei sti niciodata ce gandesc cu adevarat, si exista posibilitatea sa te invidieze pe fata, sau pe ascuns, pentru ceea ce ai facut, originea invidiei fiind faptul ca tu ai avut curajul sa-ti inseli partenerul, sau ca ai avut norocul sa ti se intample asta, iar partenerul tau te iubeste in continuare, nebanuind nimic. De asemenea, mai ales in cazul prietenei si al colegelor, exista intotdeauna riscul si posibilitatea ca ele sa povesteasca despre tine si altor persoane, pe care le cunosti sau nu, cu toate ca tu le-ai cerut sa nu mai spuna la nimeni. Si asa, secretul tau ajunge o poveste spusa din gura-n gura. Exista riscul, ca mai devreme sau mai tarziu in viata, confesiunea facuta lor sa se intoarca impotriva ta. Nu ai de unde sa stii cum vor evolua relatiile dintre voi, si pana si cele mai trainice prietenii se pot strica, iar ele stiu un secret important despre tine, cu care iti pot face mult rau. Totodata, inainte de a te apuca sa vorbesti cu ele, sa iei in calcul si alte consecinte. Astfel, dupa ce afla despre tine ca nu-i esti fidela partenerului, si ca poti accepta sau face avansuri altor barbati, sa inceapa treptat, treptat, sau direct, sa te excluda din intalnirile de grup in care sunt prezenti si partenerii lor, pentru ca vad in tine o posibila amenintare la relatiile lor. Poate tu nu-ti vei da seama de asta, si nu vei sti de de nu mai esti invitata la ele acasa, sau in concediile comune, sau evitata, dar oricat de buna prietena iti va fi cineva, intotdeauna ea va pune pe primul plan si isi va proteja partenerul si familia ei.
In ceea ce priveste spovedania la preot, sigur ca o poti face, daca crezi ca te poate ajuta. Dar e bine sa fii informata despre ce presupune, pentru a nu avea altfel de asteptari, si daca ele nu se confirma, sa fii dezamagita. Asfel, discutia cu preotul nu va fi pe picior de egalitate, ci tu te duci acolo sa marturisesti un pacat, din punctul de vedere al bisericii. Nu se va discuta obiectiv despre ce simti, ce este in sufletul tau, ce e bine pentru tine sa faci mai departe, din contra, daca ai si sentimente de vinovatie si remuscari, ele vor fi considerate niste lucruri meritate pentru pacatul facut.
Deci indiferent cu cine alegi sa vorbesti despre aventura ta, dintre persoanele mentionate, intotdeauna vor exista dezavantaje mai mari decat satisfacerea de moment a nevoii tale de a vorbi cu cineva. Dupa ce le povestesti framantarile tale si primesti niste sfaturi subiective, te poti simti linistita, dar nu vei sti niciodata ce consecinte iti poate aduce destainuirea ta. De aceea, cea mai indicata persoana cu care ar trebui sa ai aceste discutii, in urma carora vei avea numai avantaje, este un PSIHOLOG!
Care sunt avantajele confesiunii la psiholog?
In primul si in primul rand, Nu te judeca pentru comportamentul tau! Veti avea o discutie in care ii poti povesti tot ceea ce doresti, fara teama ca te va evalua dupa un anumit set de valori, ca te va critica intr-un fel sau in altul, ca va considera comportamentul tau condamnabil, sau pacatos, sau rusinos, sau in orice alt fel. Comportamentul tau este discutat in asa fel incat sa primesti tot ajutorul de care ai nevoie. De asemenea, poti sa stai linistita ca nu va spune nimanui, niciodata, despre ceea ce i-ai povestit, datorita privilegiului confidentialitatii, si in acelasi timp nimic din ceea ce ati vorbit nu se va intoarce impotriva ta, pentru ca acum vorbesti cu un profesionist, beneficiu care nu se aplica in cazul unei prietene, colege sau alta persoana careia ii povestesti intimitatile tale. Totodata, discutia cu psihologul nu-ti va afecta imaginea sociala, asa cum se intampla in celelalte cazuri, nu trebuie sa te ingrijorezi ca-i vei dezamagi asteptarile legate de tine, cum poate e cazul unei mame, si nu-ti va pune niciun fel de eticheta, oricare ar fi ea, de care sa te chinui apoi, sa scapi. Un psiholog nu te va face niciodata sa te simti vinovata pentru ceea ce ai facut, sau pentru ce simti, cum poate e cazul unui preot, si nici nu se pune problema sa te indeparteze sau sa te considere inferioara lui. Menirea lui este sa te consilieze pe tine, avand in vedere si urmarind intotdeauna binele tau. Chiar si in situatia in care tu nu stii ce decizie sa iei, sau care este cea mai buna varianta pentru tine, el este acolo sa te ajute sa descoperi lucrurile acestea. Consilierea lui este una obiectiva, si nu subiectiva, asa cum sunt toate sfaturile si punctele de vedere ale apropiatilor, care de cele mai multe ori pot face mult rau. Luand in considerare toate acestea, trebuie sa stii ca psihologul este persoana in care poti avea cea mai mare incredere, si te va ajuta sa-ti fie bine!
Deci, daca ti-ai inselat partenerul, gandeste-te bine, cine este cea mai potrivita persoana care sa-ti asculte povestea!
Ingrijiti-va sufletul, consultati un psiholog!
Psih. Roxana Georgescu

Foto:photostock

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Ti-ai inselat partenerul si nu stii cu cine sa vorbesti?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ