“Surorile Boleyn” este un roman istoric scris de Philippa Gregory, in care actiunea este plasata la curtea regelui Henric al VIII-lea al Angliei, rege care este bine cunoscut

datorita faptului ca a avut sase sotii si a provocat separarea Bisericii Anglicane de Biserica Romano-Catolica din dorinta de a divorta de prima sotie, Caterina de Aragon, pentru a se casatori cu celebra Anne Boleyn. Autoarea aduce in prim plan un personaj istoric mult prea putin cunoscut, Mary Boleyn, brodand in jurul ei o poveste fictionala, fascinanta, plina de intrigi si secrete de la curte. Inainte de a incepe sa cititi acest roman, trebuie sa tineti cont de faptul ca, desi se bazeaza pe personaje istorice, adevarul istoric nu este respectat in totalitate, iar Philippa Gregory a speculat foarte mult pentru a umple anumite goluri sau, pur si simplu, pentru a face povestea mult mai fermecatoare.

Mary si Anne sunt doua surori care, desi apropiate, sunt extrem de diferite: Mary este inocenta, calma si rabdatoare, dorindu-si o viata cat mai linistita alaturi de sotul ales de parinti, indiferent daca il iubeste sau nu, pe cand Anne este puternica, ambitioasa si dornica de aventuri si faima, incantata de o posibila viata la curtea regelui. Parintii, in schimb, nu tin cont de dorintele fiicelor, folosindu-se de frumusetea si educatia lor pentru a urca pe scara sociala, incercand sa o introduca pe oricare dintre ele in patul regelui. Cand Anne ii dezamageste prin comportamentul ei zvapaiat, mult prea indraznet pentru un rege, Mary devine amanta lui Henric al VIII-lea in ciuda faptului ca este deja casatorita. Atata timp cat familia si chiar sotul ei primesc pamanturi si onoruri, nimeni nu se simte injosit de statutul lui Mary. Lucrurile se complica atunci cand Anne revine la curte dupa o indelungata sedere in Franta, afisand o atitudine mult mai eleganta, stilata, temperata, care il determina pe rege sa se ingragosteasca atat de tare de ea incat sa divorteze de Caterina de Aragon pe motiv ca aceasta casnicie este blestemata de vreme ce regina nu ii poate oferi un mostenitor.

Romanul este un intreg labirint de intrigi si secrete, toate invartindu-se in jurul regelui Henric. Mary nu mai este de nici un folos la curte, dar trebuie sa o sustina pe Anne, care, in ciuda promisiunii facute, nici ea nu ii poate oferi regelui un baiat. Iar pentru ea, acest lucru poate insemna chiar moartea. “Surorile Boleyn” este o carte care se citeste foarte usor si te introduce intr-o lume plina de pasiune, in care oamenii sunt dispusi sa faca orice pentru a ajunge cat mai departe.

Sursa foto: Polirom
loading…