Structura unui discurs si prezentarea acestuiaAtunci cand prezentam un discurs in fata angajatilor, trebuie sa avedem in vedere o multime de reguli stricte, pe care sa le respectam pentru ca toata lumea sa inteleaga si discursul sa fie accesibil tuturor.

Ideea principal e discursului tau trebuie sa se refere mereu la ce vrei tu sa pui in evidenta prin el, iar obiectivul la ce vrei ca oamenii carora le prezinti discursul sa invete din acesta.

Schema unui discurs este destul de simpla la prima vedere, insa, ca in orice alta sitatie, mereu exista complicatii. Insa totul incepe cu o introducere, continua cu un cuprins si se termina cu o concluzie sau chiar mai multe. Esential este ce contin acestea.

Introducere

Pentru inceput, trebuie sa faci un rezumat a idelor ce vrei sa le prezinti in discursul tau si sa aduci niste argumente. Trebuie sa ti cont insa de faptul ca aceasta trebuie sa fie destul de scurta din 2 motive: pentru a nu dezvalui prea mult ceea ce urmeaza sa prezinti si pentru a evita sa plictisesti pe cineva cu o introducere prea lunga.

 

Cuprins sau corpul discursului

Acesta trebuie sa contina in primul rand definirea subiectului si anume trebuie sa explicit cat mai bine anumiti termini, insa ai grija sa folosesti cuvinte astfel incat toata lumea sa fie comuna cu ele si sa nu formulezi propozitii prea scurte, dar nici fraze prea lungi. Totul trebuie transmis concret si coerent.

 

Concluzie

In final, reaminteste-le din nou oamenilor carora le-ai prezentat discursul tau caracteristicile subiectului prezentat si rezuma din nou ideile principale. Nu uita sa iti rezervi o rubrica de 5-10 minute la sfarsit pentru intrebari sau nelamuriri referitoare la discursul tau.

 

Un articol redactat de Bianca Berchez.

Foto: stockimages

[Total: 1    Average: 2/5]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.