“Sara” este primul roman dintr-o serie de trei, cunoscuta sub denumirea “Biblia la feminin”. Cartea prezinta viata sotiei lui Avram, Sara, si transformarea treptata a acesteia alaturi de sotul sau pentru a carui iubire renunta atat la familia sa, cat si la zeii sai. Sara, de provenienta superioara, din Orasul de Sus, este inca de la inceput o inadaptata. Desi crede in zeii stramosilor ei, ea nu este de acord cu mariajul aranjat de tatal sau imediat ce devine femeie. Pentru ca simte ca ii este rapit dreptul de a alege si de a iubi, ea fuge in momentul in care este pe cale de a fi cununata, iesind din cetate si intalnindu-l pentru prima oara pe Avram. Noaptea petrecuta cu acesta ii pecetluieste destinul, si desi soldatii tatalui o gasesc, iar ea este nevoita sa se intoarca in cetate, gaseste metoda de a se salva de la un nou plan de casatorie: consuma ierburile cumparate de la o vrajitoare provocandu-si sterilitatea. Astfel, devine preoteasa in templul lui Ishtar, zeita razboiului.

Pe Avram urmeaza sa il reintalneasca intamplator dupa 8 ani, abia acum avand ocazia sa evadeze definitiv si sa isi asume un alt tip de existenta, diferit de cel comod de pana atunci. Dragostea o face sa renunte la toti zeii in care credea si sa accepte existenta unui singur zeu, Yahve, desi nu il poate vedea si nu il poate auzi atunci cand ii vorbeste lui Avram. Ratacirile lor in cautatea pamantului promis reprezinta o initiere a personajelor, care la final vor deveni Avraam si Sara, nedespartiti nici de sterilitatea ei, nici de incidentul cu faraonul si nici de copilul slujnicei Agar, devenita concubina sotului. Stradaniile si devotamentul Sarei vor fi rasplatite in final prin nasterea lui Isaac.

Cartea este o frumoasa incursiune in lumea personajelor biblice, insistand asupra traditiilor si zeilor pre-crestini mai mult decat o face “Cortul rosu”. Dezvaluie o lume misterioasa si captivanta, iar lectura este una usoara care te face sa citesti romanul dintr-o singura rasuflare.
loading…