Reguli pe ringul de dans (2)Sunt un roman care iubeste Romania. De la un capat la altul, tara aceasta de doina, de cer si de lut ma uimeste cu fiecare coltisor, cu fiecare floare minunata crescuta aiurea langa o tufa, la marginea drumului, cu fiecare fir de iarba verde, cu adierea subtila a vantului, cu crestele de munte pe care le vezi in departare pe aproape orice drum ai merge, cu provocarea pe care ti-o arunca izvoarele reci pe langa care treci, cu versantii, cu bisericutele, cu muzeele, cu oamenii. Iar saptamana aceasta am primit si garantia ca romanul este autentic pana si mai ales la granita.

In weekendurile 24. VII-26.VII si 31.VII- 2.IX are loc la Satu Mare un cantonament de salsa. Oamenii danseaza cate 9 ore pe zi, invata lucruri noi, diverse. Asa cum un burete absoarbe apa, tot asa intalnesc langa mine oameni care asimileaza informatia intr-un ritm fantastic, schiteaza un zambet atunci cand un pas incepe sa arate bine, bat ritmul de clave si intreaba “Ce melodie e asta? Suna bine.”

Mi-ar placea sa vorbesc despre acest maraton, dar suntem totusi la tema “reguli pe ringul de dans”, asa ca, revenind la subiect, vorbim astazi despre ultima, dar nu cea din urma regula in dans: BUNUL SIMT.

            Iar daca il are, regulile de fapt nici nu trebuiesc mentionate. Eu am insa datoria de a le puncta, doar de dragul unei utile insiruiri.

In primul rand, vreau sa insist asupra zonelor de contact in dans si asupra gesturilor. Dansul latino este un dans pasional, plin de implicatii subtile, este, cum am mai spus si o repet, pentru ca vreau sa imi intre in primul rand mie in cap, o poveste de dragoste. Asta insa nu inseamna ca perechea va face dintr-o melodie un preludiu explicit. Personal, dansez de multe ori cu ochii inchisi, mai ales pe o melodie de bachata sau zouk. Sau cei doi pot fi iubit si iubita. Asta nu inseamna ca eu, de pe margine, trebuie sa stiu detalii picante din viata lor intima. Adica atingerile pe sold, spate, genunchi, maini, abdomen vor crea senzatia, fiind corect executate, unei apropieri menite sa infrumuseteze miscarea si sa creeze prize intre figuri. Atingerea altor zone, mai intime, se va sfarsi mereu cu parasirea ringului de catre “victima”. De aici putem merge mai departe la tensiunea in dans, care nu trebuie sa fie nici prea mica, nici prea mare. Sunt baieti care te strang prea tare intr-o priza inchisa, creand senzatia de disconfort. Ii prefer insa pe acestia celor care nu au tensiune mai deloc, care vor sa conduca partenera intr-o pirueta, dar ofera tensiune doar pentru a impinge un fulg de nea. Nu suntem chiar atat de delicate. Pana la urma salsa este un dans inflacarat, un joc continuu intre “vreau” si “nu vreau”. In cazul fetei tensiunea prea mica se va solda, in cazul unei piruete, cu o mana in frunte, iar tensiunea prea mare cu o dezechilibrare.

Un alt puct care trebuie atins este invitatia la dans. Aceasta trebuie sa se faca prin intinderea mainii, insotita, eventual, de invitatia verbala: “Dansezi?/ Imi acorzi acest dans?”. Regula este valabila si pentru fete. Personal cred ca nici o fata si nici un baiat nu ar trebui sa accepte o invitatie facuta ca o rapire, in care initiatorul nu are un contact vizual cu cel pe care il invita. Refuzul/ acceptul. In cazul in care un dansator refuza (POLITICOS!) un alt dansator acesta nu trebuie sa accepte o invitatie imediat dupa aceea. In cazul in care ai acceptat, nu intrerupe dansul in timp ce melodia inca nu s-a terminat decat daca ai un motiv foarte bine intemeiat (luxatie, lovitura etc). Si daca tot am ajuns aici, sa spunem si ca in cazul in care nu ai fost atent si ai lovit pe cineva in dans este bine sa te opresti, sa te asiguri ca acesta este in regula si sa oferi scuze. Daca contactul nu a fost inca puternic o privire este de ajuns. Daca ai fost lovit, trebuie la randul tau sa te uiti la cel care te-a atins si sa ii spui printr-un gest ca esti ok. La finalul unei melodii opreste si tu dansul (eventual printr-o poza).  Condu fata la loc si spune-i “multumesc!”. Chicas, nu parasiti ringul pur si simplu! Multumiti printr-un zambet sau o strangere de mana.

Ultima parte a acestui lung sir de reguli este privitul de pe margine. Repet, de pe margine, nu din mijlocul ringului! Nu fuma aproape de zona de dans. Daca vrei sa fumezi, mergi intr-un club de bumti-bumti. In salsa fumul incomodeaza dansatorii pasionali, care trag aer in piept cu putere pentru a face o figura mai complicata. Majoritatea salseros sunt nefumatori. Daca, privind de pe margine, iti urmaresti iubitul/ iubita, urmareste ceea ce se intampla pe ring ca pe o poveste de dragoste, mai mult sau mai putin patimas, dar care se consuma acolo. Este, daca vreti s-o punem altfel, un mic teatru. Gelozia nu are loc in salsa!

            Inchei printr-un citat din anterior-amintita carte “Eticheta in dansul social”: “Dansul te indreapta cu fata spre Dumnezeu, indiferent in ce directie va pleca pirueta ta!” Ole!

[Total: 0    Average: 0/5]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.