Prevenirea şi combaterea violenţei în familie (II) – Ordinul de restricţieLegea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, care a fost recent modificată prin legea nr. 25/2012, stipulează că victima violenţelor în familie poate solicita instanţei emiterea unui ordin de restricţie.

Pentru a veni în sprijinul acestor persoane legea a prevăzut că cererea privind emiterea ordinului de protectie se intocmeste potrivit formularului de cerere prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege, iar această cererea este scutita de taxa judiciara de timbru.

Articolul 25 prevede că cererea poate fi introdusa de victima personal sau prin reprezentant legal, cererea putând fi introdusa in numele victimei si de:
– a) procuror;
– b) reprezentantul autoritatii sau structurii competente, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, cu atributii in materia protectiei victimelor violentei in familie;
– c) reprezentantul oricaruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violenti in familie, acreditati conform legii, cu acordul victimei.

Procedura privind judecarea ordinului de restricţie este reglementată de art 27 unde se arată că aceste cereri se judeca de urgenta, in camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie, iar citarea partilor se face potrivit regulilor rivind citarea in cauze urgente.

 

Judecata sa face de urgenta si cu precadere, nefiind adminisbile probe a caror administrare necesita timp indelungat, iar pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.

In caz de urgenta deosebita, instanta poate emite ordinul de protectie chiar in aceeasi zi, pronuntandu-se pe baza cererii si a actelor depuse, fara concluziile partilor.
Conform legii la cerere, persoanei care solicita ordinul de protectie i se poate acorda asistenta sau reprezentare prin avocat, asistenta juridica a persoanei impotriva careia se solicita ordinul de protectie fiind obligatorie.
Conform art. 30, hotararea prin care se dispune ordinul de protectie este supusa numai recursului, in termen de 3 zile de la pronuntare daca s-a dat cu citarea partilor si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor, recursul judecându-se cu citarea partilor, iar participarea procurorului este obligatorie.

 

În ce priveşte executarea silită, legea prevede expres că ordinul de protectie este executoriu, instanta putând hotărî ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea vreunui termen. la cererea victimei sau din oficiu atunci cand imprejurarile cauzei impun astfel.

 

În art. 31 se arată că ordinul de protectie se comunica de indata structurilor Politiei Romane in a caror raza teritoriala se afla locuinta victimei si agresorului, pentru punerea in executare a ordinului de protectie, politistul poate intra in locuinta familiei si in orice anexa a acesteia, cu consimtamantul persoanei protejate sau, in lipsa, al altui membru al familiei.

Organele de politie au indatorirea sa supravegheze modul in care se respecta hotararea si sa sesizeze organul de urmarire penala in caz de sustragere de la executare.
La expirarea duratei masurilor de protectie, persoana protejata poate solicita un nou ordin de protectie, daca exista indicii ca, in lipsa masurilor de protectie, viata, integritatea fizica ori psihica ori libertatea i-ar fi puse in pericol.
Av. Coman Daniel

Foto: Nutdanai Apikhomboonwaroot

[Total: 0    Average: 0/5]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.