Pestera Ursilor

Aflata in judetul Bihor, in apropierea localitatii Chiscau din comuna Pietroasa, Pestera Ursilor este una dintre principalele obiective turistice din Transilvania.

Se afla la o altitudine de 482 de metri si a fost descoperita intamplator, in anul 1975, in urma unei dinamitari la cariera de marmura din apropiere. Numele pesterii vine de la fosilele “ursilor de caverna” care au fost gasite aici, aceste animale folosind pestera pe post de adapost acum 15.000 de ani. Pentru a muri, acestia se retrageau in acelasi loc ca si predecesorii lor, acesta fiind un ritual respectat de multe alte mamifere.

Pestera Ursilor are o lungime de peste 1.500 de metri si este compusa din numeroase galerii care se afla pe doua niveluri. Galeria superioara este accesibila turistilor, pe cand cea de a doua este rezervata cercetarilor stiintifice. Prima galerie este compusa la randul ei din trei galerii si diferite sali: Galeria Ursilor, Galeria Emil Racovita, Galeria Lumanarilor, Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor si Sala Oaselor. Pestera este impresionanta nu numai datorita fosilelor de ursi, ci si datorita superbelor forme create de unirea stalactitelor si stalagmitelor. Dintre aceste formatiuni amintim: Lacul cu nuferi, Palatele fermecate, Casuta piticilor, Draperiile, Mastodontul, Galeria Ursilor, Portalul si Sfatul Batranilor.

Pestera Ursilor a fost explorata pentru prima oara in acelasi an in care a fost descoperita intamplator, 1975. In urma studiilor efectuate de Institutul de Speologie “Emil Racovita”, au fost stabilite masurile de amenajare si protectie la standarde mondiale, intreprinderea acestora intinzandu-se pe o perioada de cinci ani. Pestera a fost deschisa publicului la data de 14 iulie 1980, iar de atunci zeci de mii de vizitatori patrund in Pestera Ursilor anual pentru a admira formatiunile unice, fosilele “ursului de caverna” si pentru a asculta povestea acestui animal care a disparut acum 15.000 de ani.

Fiind una dintre cele mai cunoscute si mai impresionante pesteri din Muntii Apuseni, Pestera Ursilor merita trecuta pe lista oricarui turist care are ocazia de a ajunge in aceasta parte a tarii.

Fotograf: welcome to romania

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ