Pe cine iubesti mai mult?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari adresate copiilor, indiferent cat de mici sunt, varsta frageda fiind vazuta chiar ca un avantaj, adultii crezand astfel in sinceritatea raspunsului.

De obicei, copilul este pus sa aleaga intre mama si tata. Intrebarea este pusa de foarte multa lume din anturajul micutului, de bunici, de matusi, de vecini, de prietenii de familie, chiar si de catre femeile necunoscute din parc, si nu in ultimul rand, de catre parintii copilului. De cele mai multe ori, ei sunt primii care intreaba: Pe cine iubesti tu mai mult si mai mult, pe mami sau pe tati?
De la inceput trebuie precizat ca este o intrebare foarte gresita, care poate dauna echilibrului psihic al copilului, si acesta nu trebuie pus niciodata sa faca in sufletului lui, o asemenea alegere!
Chiar daca adultii nu intreaba la modul serios, si de cele mai multe ori, asta este o ocazie de amuzament pentru ei, si glumesc pe seama raspunsului, copilul NU stie lucrurile astea, si pentru el, intrebarea este foarte serioasa, fiind pus sa faca o alegere la care nu s-a gandit niciodata pana atunci. Copilul trebuie crescut si educat in spiritul iubirii, si asa cum parintii il iubesc pe el, si micutul sa creasca iubindu-si parintii in mod egal!
Sa facem urmatorul exercitiu: Cum s-ar simti parintii daca ar fi pusi sa-si masoare iubirea pentru copilul lor? Daca ar trebui sa decida cine il iubeste ‚mai mult si mai mult’ pe copil? Dragostea mamei sau dragostea tatalui e mai puternica? Ce ziceti? Acesti parinti vor iesi cu sufletele linistite din aceasta comparatie, se vor simti bine? Nu cred ca raspunsul este pozitiv si vor fi foarte afectati de aceasta provocare!
Sa mai facem un exercitiu: Cum ar fi, daca un parinte ar trebui sa aleaga pe care dintre cei doi copii ai sai, il iubeste mai mult? Din start, aceasta alegere este una dureroasa si traumatizanta, chiar daca este doar un exercitiu. Chiar daca primul raspuns este ca isi iubeste in mod egal copiii, nu se va simti deloc bine in aceasta situatie, in care este pus sa caute adanc in sufletul sau. Cred ca nicio mama si niciun tata nu si-ar dori sa faca o asemenea alegere, de aceea, nici ei sa nu-si provoace copilul, punandu-l sa raspunda pe cine iubeste mai mult.
Deci adultii ar trebui sa inteleaga mai bine acum, in ce situatie isi pun copilul, din punct de vedere sufletesc si psihic. Sa nu mai vorbim si de ocaziile in care, parintele nemultumit de raspunsul copilului, incepe sa-l mituiasca pe micut, ca sa-si schimbe raspunsul. Ii promite ca-i cumpara tot felul de lucruri, sau ca-l duce in locurile favorite, sau ca-l lasa sa faca lucruri care in mod normal ii sunt refuzate, si cate si mai cate! Toate in incercarea de a deveni el parintele favorit, cel de pe locul intai in inima copilului. Este cea mai proasta strategie posibila, caci il invata pe copil ca dragostea se cumpara, ca este moneda de schimb, si ca santajul emotional este o metoda legitima. Copilul creste cu ideea ca isi poate manipula parintele, daca ii declara acestuia, ca pe el il iubeste cel mai mult, si ca parintele o sa faca orice ca sa nu piarda aceasta pozitie privilegiata. Totodata exista pericolul sa devina un adult, care sa creada ca trebuie sa oferi lucruri materiale in schimbul dragostei. Si va gandi asa: trebuie sa-i cumpar ce-si doreste, ca sa ma iubeasca!
Pentru a se evita transmiterea unor astfel de idei grasite, e bine ca parintii sa aiba grija cum isi cresc si educa copiii. Sa le prezinte valorile adevarate, sa-i faca sa stie ca dragostea adevarata se castiga, si nu se cumpara. Sa-l asigure in permanenta pe micut, de dragostea lor parinteasca neconditionata, ca mama si tata il iubesc amandoi la fel de mult, si in cazul in care are frati sau surori, sa-i asigure ca ei, ca parinti, isi iubesc copiii in mod egal. Sa nu le insufle niciodata ideea, ca trebuie sa-si cantareasca dragostea pentru parintii lor, si sa hotarasca care este mai puternica. O astfel de alegere poate declansa un puternic complex de vinovatie in sufletul copilului, care isi iubeste parintii dar acum e nevoit sa faca o alegere, si se va simti vinovat ca l-a ales pe unul in defavoarea celuilalt. Si de ce toate astea? Pentru ca un adult a pus intrebarea, pur si simplu din orgoliu personal sau din cauza unei curiozitati total nefolositoare, ba chiar daunatoare.
Asa ca, dragi adulti, Nu faceti niciodata greseala de a intreba un copil ‚Pe cine iubesti tu mai mult, pe mama sau pe tata?’.
Ingrijiti-va sufletul, consultati un psiholog!
Psih. Roxana Georgescu

Foto: Ambro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (5 votes cast)
Pe cine iubesti mai mult?, 4.5 out of 5 based on 5 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ