Ortorexia, o problema de alimentatie din ce in ce mai raspandita

Intr-o societate in care se pune tot mai mult pret pe aspectul fizic, iar media si nutritionistii ofera tot felul de sfaturi si reguli alimentare, a aparut o noua tulburare de nutritie – ortortorexia.

Aceasta problema este privita in aceeasi maniera ca anorexia si bulimia, deoarece in cazurile extreme conduce la deces.

Medicul american Steven Bratman este cel care a facut primele studii asupra ortorexiei in anul 1997. El este cel care a dat si numele tulburarii respective (“orthos”< drept si “orexis” < apetit), in conditiile in care el insusi a suferit de ortorexie nervoasa.

Cum recunosti o persoana ortorexica?

Ortorexicii sunt persoane care initial adopta o alimentatie corecta, insa, in timp, incep sa se gandeasca numai la ce vor manca si se feresc de grasimi si alimente procesate, aditivi, conservanti si E-uri.

Ramanand cu foarte putine optiuni la dispozitie (apa, fructe sau legume), persoanele care sufera de aceasta tulburare verifica si alimentele respective ca nu cumva sa fie modificate genetic sau sa aiba un continut neadecvat de minerale.

Ortorexicii sunt foarte bine informati in legatura cu numarul de calorii al fiecarui aliment, dar si continutul de vitamine, minerale, grasimi saturate si nesaturate si carbohidrati.

O alta caracteristica a celor diagnosticati cu aceasta afectiune este ca acestia cheltuiesc sume uriase de bani pentru a cumpara doar alimentele care le satisfac exigentele si evita sa mearga la restaurante sau la prieteni, deoarece nu mai au controlul asupra mancarii servite.

Ca prim efect al ortorexiei se evidentiaza scaderea in greutate (din cauza ca numarul de alimente permise este prea mic si nu asigura o alimentatie completa).  Ulterior, daca persista comportamentul alimentar deviant, se poate ajunge la malnutritie, iar in situatii extreme chiar la deces.

Izolarea sociala este un alt efect vizibil in comportamentul unui ortorexic; acesta ia decizia de a se indeparta de familie si prieteni, pe motiv ca cei din jur nu respecta aceleasi reguli alimentare ca si el. De foarte multe ori, acesta ajunge sa ii desconsidere pe cei care nu mananca la fel ca el.

Cand ortorexicul abdica de la regimul alimentar pe care si l-a impus pot aparea stari de vinovatie sau subapreciere.

Cine este afectat de ortorexie?

Boala afecteaza persoanele cu varsta de peste 30 de ani, cu un nivel mediu si inalt de instructie, din tarile dezvoltate. Totodata, un studiu realizat de British Dietetic Association a evidentiat ca ortorexia inregistreaza o incidenta mai mare printre barbati.

Foto: Apolonia

 


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Ortorexia, o problema de alimentatie din ce in ce mai raspandita, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ