Orfeu si Euridice

Unul dintre cele mai frumoase si mai miscatoare mituri de dragoste ale antichitatii grecesti este acela al poetului Orfeu si a nimfei Euridice.Orfeu este cunoscut ca fiind fiul lui Apollo, zeul soarelui si al artelor, si a muzei Calliope, cea care avea in stapanirea sa darul poeziei lirice.

Cu lira daruita de tatal sau, Orfeu era capabil sa imblanzeasca toate vietatile pamantului si sa vrajeasca pana si pietrele, care se adunau la picioarele lui pentru a-l asculta. In tragica poveste de dragoste cu Euridice, harul dat de zei il vor ajuta sa imblanzeasca insasi moartea.

Totul incepe in ziua nuntii lui Orfeu cu nimfa. Plimbandu-se singura prin iarba inalta, Euridice este urmarita de un satir, care doreste sa o convinga pe tanara femeie sa ii ofere gratiile ei. Euridice, inspaimantata, fuge din calea satirului si cade intr-o groapa cu vipere. Fiind muscata de calcai de una dintre vietatile veninoase, Euridice moare in dureri groaznice. Atunci cand sotul ei, Orfeu, o gaseste, nu mai este nimic de facut, caci iubita lui este deja in lumea mortilor.

Indurerat, Orfeu isi canta tristetea atat de suav si rascolitor incat pana si zeii incep sa planga moartea nimfei. Ei il sfatuiesc atunci sa coboare in Tartar, sa ii induplece pe Hades si Persefona cu muzica sa, in speranta ca acestia o vor elibera pe Euridice si le vor permite sa traiasca iar fericiti pe pamant. Orfeu le urmeaza sfatul si coboara in infern. In miturile grecesti se spune ca Orfeu a fost singurul care a reusit sa ii induioseze pe cei doi zei stapani peste morti. Hades si Persefona, impresionati de frumusetea cantecului si durerea poetului, o elibereaza pe Euridice cu o singura conditie: in timpul calatoriei spre lumea vie, Orfeu va trebui sa paseasca inainte si sa nu se uite niciodata in urma, caci Euridice il va urma. Daca el se va uita in urma, nimfa va fi pierduta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (12 votes cast)
Orfeu si Euridice, 4.0 out of 5 based on 12 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ