Nalba (Malva vulgaris)

Nalba, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Malva vulgaris, este o planta anuala, cu tulpina partial taratoare, care se regaseste pe zidurile vechi de pe langa drumuri, pe terenurile parasite sau pe langa garduri. Aceasta planta este prezenta in mai multe forme: nalba mica (casul popii) si nalba mare (nalba alba), insa ambele forme au intrebuintari medicinale.

Nalba mica
Nalba mica este o planta anuala, cu tulpina partial taratoare, frunze rotunde cu margini dintate si flori roz, asezate la baza frunzelor; dupa perioada infloririi, nalba mica face fructe, sub forma de capsule. In tratamentele naturiste se folosesc doar frunzele, florile si tijele de nalba mica, iar recoltarea se recomanda a se face in intervalul iunie-septembrie. O alta precizare pentru aceasta planta este legata de folosirea nalbei – se recomanda ca planta sa fie cat mai proaspata.

Nalba mare
Dupa cum arata insusi numele, nalba mare are o inaltime ce poate ajunge pana la 150 cm. Planta prezinta ramificatii si este acoperita cu peri moi, are radacina groasa si fusiforma, de culoare galbena la exterior si alba la interior. Florile sunt mari,
au pedunculii de culoare alba sau roz pal si sunt dispuse la extremitatile ramurilor.
Nalba mare infloreste in perioada iulie-septembrie, iar recoltarea se va face in intervalul iulie-august. Se folosesc in scop farmaceutic florile, frunzele si radacinile; florilor li se indeparteaza coditele, apoi se pun la uscat in straturi subtiri, in locuri umbrite si aerisite. Ulterior, florile de nalba mare se depoziteaza in saci de hartie, iar frunzele in saci de panza.
Proprietatile nalbei
Nalba are urmatoarele tipuri de actiune:
– Secretolitica
– Expectoranta
– Emolienta
– Antiinflamatoare

Utilizarea nalbei in scop medicinal

Tratareaza problemele cailor respiratorii – aceasta planta are proprietatea de a calma iritatiile de la nivelul aparatului respirator, fiind utila in tratarea laringitei, tusei si brositelor.
Actioneaza si inlatura problemele hemoroizilor si fisurile anale – nalba se foloseste in tratamentele de spalaturi ale zonei afectate de hemoroizi si fisuri anale. Pentru clisma se foloseste lichidul obtinut din doua-trei maini de flori
oparite in doi litri de apa, strecurate ulterior.
Inlatura durerile oculare – o alta intrebuintare a nalbei este cea pentru inlaturarea durerilor oculare; ai nevoie de comprese cu infuzie de nalba, care se prepara dupa urmatoarea reteta: doua linguri de frunze si flori se acopera cu 250 ml de apa fierbinte si se lasa sa stea cateva minute la infuzat. Ceaiul rezultat se lasa la racit si abia dupa aceea se foloseste in comprese.

Sursa foto: mamanatura.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Nalba (Malva vulgaris), 5.0 out of 5 based on 1 rating

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ