Lucru la domiciliu – drepturi si responsabilitatiUnele persoane pur si simplu nu-si permit deplasarea zilnica la serviciu, mai ales daca e vorba de facut naveta intre localitati.

Acestea isi doresc sa lucreze acasa, iar de ceva vreme, se poate, deoarece statul recunoaste statutul angajatului la domiciliu, acesta avand aceleasi drepturi, cu un salariat obisnuit.

Salariatii cu munca la domiciliu sunt numite acele persoane care indeplinesc atributiile specifice functiei, stand acasa. Angajatii care lucreaza de acasa isi pot stabili singuri programul de lucru, dar angajatorul are dreptul sa-i verifice oricand. Inainte de a semna contractul individual de munca care iti garanteaza toate drepturile ca salariat, trebuie sa fii atenta la cateva lucruri. In contract trebuie sa apara clar informatia ca iti vei desfasura activitatea acasa, sa precizeze timpul si modalitatea prin care angajatorul are dreptul sa te controleze, in functie de programul ales de tine si, nu in ultimul rand, faptul ca este obligatia angajatorului sa asigure transportul materialelor necesare, precum si al produselor finite realizate de tine.

Salariatii care muncesc acasa au drepturi egale si trebuie sa primeasca toate drepturile recunoscute de lege si prin contractele colective de munca pe care le semneaza fiecare angajat in acest caz la inceput. Pe langa salariu, acesti angajati au dreptul sa primeasca contravaloarea oricarei cheltuieli suplimentare, cum ar fi deplasarile sau materiile prime pe care este nevoit, in unele cazuri, sa le achizitioneze singur. Cu toate acestea, angajatorul nu este obligat sa suporte si cheltuielile curente ale angajatului sau, cum ar fi electricitatea sau apa.

Ca angajat la domiciliu mai ai cateva avantaje: repaus saptamanal, concediu anual de odihna (platit), protectie in caz de concediere, cursuri de formare profesionala, participarea la actiuni colective, informare, consultare, posibilitatea de intrare intr-un sindicat. O data ce vei beneficia de toate aceste drepturi, nu trebuie sa uiti ca va trebui, la randul tau, sa respecti toate obligatiile specifice salariatilor.

Fotograf: Ambro

[Total: 0    Average: 0/5]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.