Logodna reglementată de Noul Cod Civil

Codul civil intrat in vigoare in octombrie 2011 reglementează pentru prima oara in sistemul de drept romanesc logodna, ca instituţie care produce efecte juridice.

Codul civil defineşte logodna ca fiind promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria, făcând menţiunea expresă că dispoziţiile privind condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei sunt aplicabile in mod corespunzător, cu excepţia avizului medical si a autorizării instanţei de tutela.

Încheierea logodnei nu este supusa niciunei formalităţi si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Pentru a nu exista interpretări, Noul Cod civil a prevăzut imperativ că încheierea căsătoriei nu este condiţionata de încheierea logodnei.

Art. 267 din Cod reglementează ruperea logodnei statuând că logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrâns sa încheie căsătoria, iar ruperea logodnei nu este supusa niciunei formalităţi si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Aceste prevederi reliefează că logodna nu reprezintă o etapă preliminară şi obligatorie anterioară încheierii căsătoriei,cele două fiind instituţii distincte, independente, fiind reglementate separat.

În continuare, C.civ reglementează efectele ruperii logodnei, stipulând că în cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea căsătoriei, cu excepţia darurilor obişnuite.
Darurile se restituie in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinţă, in măsura îmbogăţirii, însă obligaţia de restituire nu exista daca logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici.

Conform art. 268 C.civ partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate in vederea căsătoriei, in măsura in care au fost potrivite cu împrejurările, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.

Avocat: Coman Daniel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ