Gentiana lutea, cunoscuta sub denumirile populare de getiana galbena sau ghintura galbena, este o planta perena cu valoare medicinala, care insa a capatat statutul de specie rara.

In tara noastra, Gentiana lutea este ocrotita ca monument al naturii, din cauza supracolectarilor din trecut. Acest lucru nu a stopat procesul de recoltare a plantei, iar colectarea radacinilor de ghintura galbena este activa si in prezent, in mod ilegal.  Alternativa pentru a stopa recoltarea ilegala si a prepara in continuare produse naturiste din aceasta planta este data de inmultirea Gentianei lutea in culturi proprii.

Alte denumiri populare pentru aceasta planta ar fi: fierea pamantului, cahincea, ghimbee de munte.

In afara de gentiana galbena mai exista alte trei mari specii de gentiana, si anume: gentiana rosie (gentiana purpurea), gentiana patata (Gentiana punctata) si gentian pannonica (de culoare grena-violet).

Recoltare

In scop medicinal se folosesc doar rizomii cu radacina, iar recoltarea lor se realizeaza dupa ce planta a implinit 3-4 ani; radacinile se culeg in lunile martie, aprilie, septembrie sau octombrie si, dupa ce sunt scuturate bine de pamant, acestea se taie pe lungime si se lasa la uscat.

Recomandari terapeutice

Gentiana galbena este un remediu excelent pentru urmatoarele afectiuni: dureri de stomac, balonari, digestie lenta, anorexie, boli de ficat, paraziti intestinali, gripa sau depresie.

Totodata, in cazul pierderiii poftei de mancare si a tulburarilor digestive se recomanda ceaiul de gentiana.

Preparate de gentiana galbena

–          Infuzia – se pregateste din 20 de grame de radacina uscata si 500 de ml de apa clocotita

–          Decoctul – se pregateste din 20 de grame de radacina de gentiana pisata, care se fierbe in 500 de ml de apa, circa 10 minute

–          Tinctura de gentiana – se prepara din radacina maruntita (1 lingura), care se lasa la macerat in 200 de ml de alcool de 40 de grade, timp de 10-15 zile

 

Contraindicatii pentru gentiana galbena

Nu se vor urma tratamente cu aceasta planta in cazul femeilor insarcinate sau cele care alapteaza.

Interdictia se aplica si in cazul persoanelor care sufera de ulcere gastroduodenale sau de hipertensiune.

Pot aparea efecte adverse, precum durerile de cap, in situatia in care se depasesc dozele prescrise.

Sursa foto: agrofm.ro