Galbenelele

Numele latinesc este Calendula officinalis , o planta de cultura cunoscuta in popor sub mai multe nume: ochi galbeni, rosioara, filimica, rujulita, sau calinica.

Florile sunt singurele parti ale plantei care sunt folosite in scopuri medicinale. Galbenelele contin multe substante active, vitamina C, beta-caroten, acizi lauric, palmitic si miristic, substante amare, luteina, ulei volatil si multe altele.

Are atat utilizare interna, cat si externa. Intern, actioneaza ca sedativ, stimulatoare a circulatiei sangelui, antiinflamatoare gastro-intestinala, marind in acelasi timp si secretia biliara datorita principiului amar si fiind folosita in tratarea ulcerului gastric, a diskineziilor biliare si enterocolitelor.

Extern se utilizeaza ca antiinflamator hemoroidal, cicatrizant pentru rani greu vindecabile, arsuri, degeraturi, acnee, tenuri uscate. Pentru ten uscat se folosesc comprese cu ceai de galbenele. Pentru ranile purulente, arsuri, degeraturi, eczeme sau cosuri, se fac bai, se pregatesc cataplasme sau se prepara tincturi din florile de galbenele.

Tinctura de galbenele se obtine prin macerarea timp de 8 zile a unui amestec format din 20 g flori de galbenele la 100 ml alcool de 70˚.

10 g din aceasta tinctura, amestecate cu 90 g apa fiarta si racita, dau un lichid ce poate fi folosit drept comprese in bolile de ochi, ulceratii si leucoree, iar pentru a regla ciclul menstrual se iau de 3 ori pe zi, cate 30 de picaturi de tinctura cu putina apa.

Galbenelele pot fi gasite pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, pe langa garduri, in toata tara, incepand din campie si pana la munte. Sunt plante care se adapteaza la toate conditiile de mediu si desi au mare nevoie de soare, rezista si in absenta lui. Ceaiul de galbenele este bun si pentru ficatul obosit sau intoxicat. Pot fi folosite si pe post de plante decorative, datorita culorii vii, galben-portocalii. Dupa ce sunt culese florile, acestea se pun la uscat si apoi se pastreaza in pungi de hartie, ferite de umezeala.

Fotograf: Simon Howden

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (3 votes cast)
Galbenelele, 3.8 out of 5 based on 3 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ