Fata cu cercel de perla de Tracy Chevalier

Prin acest roman, Tracy Chevalier reuseste sa creeze o frumoasa poveste imaginara in jurul tabloului pictorului olandez Vermeer, Fata cu cercel de perla.

In acelasi timp, creatia poate fi privita ca fiind si un roman istoric, deoarece prezinta societatea burgheza olandeza a secolului al XVII-lea privita prin ochii tinerei Griet, o fata saraca, nevoita sa se angajeze ca slujnica pentru a-si intretine familia, dupa ce tatal ei orbeste in urma unei explozii.

Avand evidente accente psihologice, romanul insista asupra trairilor lui Griet, dar si asupra vietii interioare a pictorului, acest personaj ciudat care abia lasa sa se intrezareasca farame din gandurile sale. Pentru a-si arata devotamentul fata de el, Griet trebuie sa lupte impotriva intregii familii, sau mai bine spus, impotriva geloziei acesteia. Slujnica Tanneke este invidioasa pentru ca nu e ea cea aleasa pentru a face curat in camera de lucru a pictorului, sotia Catharina, mama a numerosi copii, nu se poate obisnui cu ideea ca pe ea nu o picteaza niciodata, iar Cornelia, fiica zvapaiata, este rautacioasa din fire, cauzandu-i lui Griet cat mai multe probleme. Singura care o sprijina este batrana Maria Thins, convinsa fiind ca ajutorul tinerei este necesar pentru bunastarea financiara.

Din multe puncte de vedere, Griet si pictorul Vermeer se potrivesc perfect. Ea este o tanara stinghera, care se simte ca un animal incoltit intr-o casa in care nimeni nu o doreste, unde continua sa lucreze pentru ca este singurul mod in care isi poate intretine familia. Vermeer este, la randul lui, un neinteles, un om trist si ganditor, un prizonier intr-o familie prea mare si prea galagioasa pentru a face cu adevarat parte din lumea lui.

La final, Griet este nevoita sa aleaga intre o pasiune nesigura, pentru pictorul Vermeer, si o iubire concreta, a lui Pieter, fiul macelarului.

In ciuda faptului ca multi catalogheaza dragostea dintre Griet si Vermeer drept imposibila, eu cred ca este vorba despre o iubire tacuta, o iubire profunda si diferita, tocmai datorita geniului pictorului si a modului special in care el percepe lucrurile si fiintele din jur. Fizic se poate sa fie imposibila, insa spiritual, este acel gen de iubire care nu moare niciodata, dovada fiind si sfarsitul graitor al romanului. Este o lectura placuta si relaxanta, care starneste imaginatia si te face sa meditezi asupra ideii ca noi, oamenii, nu vedem tot ceea ce lumea ne infatiseaza cu generozitate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Fata cu cercel de perla de Tracy Chevalier, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ