Dreptul de opţiune succesorală astfel cum este reglementat de Noul Cod Civil

Dreptul de opţiune succesorală este dreptul celui chemat la mostenire in temeiul legii – moştenire legală sau al vointei defunctului – moştenire testamentară prin care poate accepta mostenirea sau poate renunta la ea.

Art.700 din Codul civil anterior prevedea expres că dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.

Nou C.civ a modificat atât termenul de obţiune succesorală, aducând şi multe clarificări acestei instituţii, într-un limbaj actual.

Noul C.civ a definit chiar noţiunea de succesibil reglementând că prin succesibil se intelege persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a putea mosteni, dar care nu si-a exercitat inca dreptul de optiune succesorala.

Conform art. 1103 C.civ, dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii mostenirii, iar acest termenul de optiune curge:
a) de la data nasterii celui chemat la mostenire, daca nasterea s-a produs dupa deschiderea mostenirii;
b) de la data inregistrarii mortii in registrul de stare civila, daca inregistrarea se face in temeiul unei hotarari judecatoresti de declarare a mortii celui care lasa mostenirea, afara numai daca succesibilul a cunoscut faptul mortii sau hotararea de declarare a mortii la o data anterioara, caz in care termenul curge de la aceasta din urma data;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca legatul sau, daca testamentul cuprinzand acest legat este descoperit dupa deschiderea mostenirii;

d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca legatura de rudenie pe care se intemeiaza vocatia sa la mostenire, daca aceasta data este ulterioara deschiderii mostenirii.

Prin noua reglementare se prevede şi prorogarea termenului, stipulându-se în art. 1.104 că în cazul in care succesibilul a cerut intocmirea inventarului anterior exercitarii dreptului de optiune succesorala, termenul de optiune nu se va implini mai devreme de doua luni de la data la care i se comunica procesul-verbal de inventariere, iar pe durata efectuarii inventarului, succesibilul nu poate fi considerat mostenitor, cu exceptia cazului in care a acceptat mostenirea.

Retransmiterea dreptului de optiune este regelementată de art. 1.105
unde se prevede că mostenitorii celui care a decedat fara a fi exercitat dreptul de optiune succesorala il exercita separat, fiecare pentru partea sa, in termenul aplicabil dreptului de optiune privind mostenirea autorului lor, iar partea succesibilului care renunta profita celorlalti mostenitori ai autorului sau.

Conform reglementării Noului Cod Civil se prevede că termenul de opţiune succesorală este de un an, se defineşte noţiunea de succesibil, stabilindu-se expres şi caracterele dreptului de opţiune succesorală. şi anume că este indivizibil şi nu poate fi afectat de modalităţi.

 

Av. Coman Daniel

 

Foto: renjith krishnan

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (2 votes cast)
Dreptul de opţiune succesorală astfel cum este reglementat de Noul Cod Civil, 3.3 out of 5 based on 2 ratings

2 COMENTARII

  1. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca termenul de 6 luni de acceptare a mostenirii este bazat pe timpul scurs de la deschiderea succesiunii sau de la data decesului unei persoane.
    Ma intereseza variantele ambelor coduri civile.
    Eu am pierdut la fond un proces pe baza termenului de prescriptie…
    Multumesc anticipat’
    Alina

  2. Daca copii al carui tata a decedat, vor sa cedeze partea ce li se cuvine in favoarea mamei, sunt cumva citate apoi rudele apropiate ale defunctului?

LĂSAȚI UN MESAJ