Despre procedura medierii de la inceputuri …pana astaziLegea nr 192/2006  reglementeaza medierea și organizarea profesiei de mediator – mi-ar placea ca toata lumea sa o citesca  . Sunt convinsa ca asa ceva nu este posibil și nu se va intampla prea curand. Mi-ar placea pentru ca sunt adepta acelui: „Niciodata sa nu spui ..niciodata”….„mie nu-mi va trebui…eu nu am procese pe rol și nici nu voi avea”. Multi spunem asa. Viata ne și contrazice din cand în cand.

Din acest motiv doresc sa va amitesc că fiecare dintre noi are prioritati, nevoi și dorinte.

La mediere se pot indeplini. Puneti in balanta ( nu in cea a justitiei ci in cea personala) ce va doriti mai mult:

– Sa economisiti bani?

– Sa nu se afle despre situatiile in care sunteti angrenat (fie ca sunteti in divort, partaj, fie conduceti o societate comerciala care are probleme financiare)?

– Poate nu aveti timp și atunci orice zi de proces in instanta va aduce prejudicii?

– Va ganditi ca taxa de timbru este costisitoare și v–ar placea sa recuperati parte din ea?

– Si ….va ganditi, desigur, ce stres implica un proces in instanta, ca o singura parte caștiga..și nu este niciodata sigur ca acea parte sunteti dumneavoastra…spre deosebire, la mediere, solutia o gasiti impreuna , partile, asistati și ajutati de o persoana autorizata ca mediator.

Pentru oricare dintre motivele de mai sus va recomand sa nu ocoliti procedura medierii.

Informarea despre avantajele și modul de desfașurarea a unei medieri este, prin lege, gratuita și obligatorie ( inainte de declanșarea unui proces in instanta, cu sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata fara dovada ca s-a parcurs aceasta etapa a informarii).

Pentru ca timpul inseamna bani, multi dintre noi, mediatorii, am inteles sa venim in sprijinul dvs. și am decis ca putem programa intalnirile și in week-end ( pentru ca dvs. sa nu fiti nevoiti a va invoi de la serviciu).

Pentru mai buna intelegere a acestei proceduri voi explica, pe rand elementele ce acesteia.

Sa incepem cu Legea medierii: aparuta in anul 2006 este urmarea fireasca a cerintelor Uniunii Europene, care incearca sa degreveze instantele judecatorești de numarul mare de procese ce sunt pe rol, in toate tarile Europei.

Aparuta in America, medierea are, in Statele Unite, un mare succes. Legislatia și poate lipsa prejudecatilor, intelegerea faptului ca toti muncim pe bani și ca nu trebuie sa-i risipim, lipsa de timp..toate au dus la rezultate bune in ceea ce privește medierea.

In tarile din Europa rezultatele sunt diferite de la tara la tara, in functie de multe elemente: de legislatie, de mod de implementare, de mentalitati.

La noi, in Romania, primii „scoliti” ca și mediatori a fost, dupa anul 2000, un grup de persoane care s-au inscris la cursurile anuntate de o scoala de mediere americana. Nu intram in amanunte ..nume, cifre, etc..astazi au mai putina importanta.

Acest grup a fost fost calauzit, supravecheat și consiliat de trainerii americani si, mai tarziu , dintre ei au fost autorizati ca și formatori de mediatori…dupa alte cursuri și examene sustinute cu aceștia.

Asa a luat fiinta prima scoala romaneasca de formare mediatori, la Craiova.

Povestea, pana in zilele noastre, o veti afla in timp, in paginile acestei reviste!

Am incredere ca in timpul ce urmeaza veti avea bucurii mici dar muuulte!

Elena Bara -Mediator

Bucuresti, Piata Rosetti, Str. Vasile Lascar, nr. 5-7, etaj 2, sala 201, sector 2

Tel: 0724 035 428 / 0755 488 894

 

Foto: by supakitmod

[Total: 0    Average: 0/5]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.