“Cortul rosu”, scrisa de autoarea americana Anita Diamant, este exact acest tip de carte care te cucereste de la primele pagini, dezvaluindu-ti o lume total straina, dar cu atat mai fermecatoare.

Ceea ce face scriitoarea este sa aleaga un personaj biblic care este aproape necunoscut – Dina, fiica Leei si a patriarhului Iacob – si sa construiasca in jurul ei o superba poveste fictionala care sa aduca in prim plan lumea si societatea din Vechiul Testament.

“Cortul rosu” este, fara indoiala, o carte scrisa pentru femei. Povestea este spusa din perspectiva personajului principal, Dina, singura fiica a lui Iacob, privilegiata, totusi, prin faptul ca are patru mame. In prima parte a romanului, Dina observa lumea din jurul ei si invata ce inseamna sa fii femeie. Cititorul patrunde, astfel, in universul celor patru sotii ale lui Iacob – Lea, Rahela, Zilpa si Bilha – surori intre ele, care reusesc sa depaseasca gelozia si sa ramana unite, fiind devotate aceluiasi barbat si crescandu-si copiii impreuna, in tot acest timp indeplinind muncile si ritualurile care erau specifice femeilor din acea perioada. Dina, fiind singura fata intre atatia frati, este foarte apropiata de mamele ei si le descrie in asa fel incat cititorul poate ajunge la concluzia ca intreaga esenta feminina se afla in aceste patru femei care sunt atat de diferite: Lea, cu un ochi albastru si unul verde, este sora cea mai mare, nu neaparat frumoasa, dar matura si inteligenta; Rahela este de o frumusete neasemuita, este tanara si jucausa, iar Iacob o iubeste cel mai mult, desi ea nu poate face copii; Zilpa este rationala si complet devotata zeilor; Bilha este trista, retrasa si gingasa. Impreuna, ele o fascineaza pe Dina si o transforma intr-o femeie puternica.

Abia a doua parte a romanului este dedicata vietii Dinei. Cand ea se indragosteste de Salem, familia se intoarce impotriva ei, iar actiunile fratilor o determina sa fuga departe de mamele la care tine atat de mult.

Cei care citesc acest roman trebuie sa tina minte ca este, in primul rand, fictiune. Este o carte savuroasa pe care nu o poti lasa din mana si care te provoaca sa meditezi asupra unor intrebari precum “Ce este de fapt corect si ce este gresit sau barbar?”. Traditiile si ritualurile pre-crestine descrise de Anita Diamant sunt fascinante, iar acesta este unul dintre lucrurile care fac “Cortul rosu” sa fie o carte cu adevarat captivanta.
loading…