Copilul tau a incheiat anul scolar cu probleme?

Pentru ca nu toti copiii sunt niste elevi straluciti, care iau de fiecare data premii, ci din contra, sunt foarte multi copii care au cel putin o problema scolara, pana la unii care au nenumarate dificultati legate de procesul de invatare, pe parcursul anilor de scoala, acest articol se adreseaza parintilor ingrijorati de situatia cu care copiii lor incheie anul scolar!


Pentru inceput sa enumeram acele situatii scolare problematice, care sunt importante si necesita interventia parintilor: avem de-a face cu note foarte mici, cu una sau mai multe corigente, cu situatia repetarii anului scolar, cu note mici la examenul de bacalaureat, cu situatia nepromovarii examenului de bac, si nu in ultimul rand, chiar cu refuzul de a da bacalaureatul.
Daca copilul sau adolescentul se incadreaza intr-una din aceste categorii, ce e de facut? In primul rand, ca parinti trebuie sa va informati despre intreaga situatie, pana in cele mai mici detalii; sa cunoasteti toate aspectele problemei, sa mergeti sa discutati cu toate partile implicate, sa ascultati toate explicatiile (chiar daca unele s-ar putea sa fie acuzatoare la adresa d-voastra). Apoi, dupa ce aveti toate datele problemei, cel mai important este sa va asezati si sa discutati calm, cu propriul vostru copil; sa aflati si punctul lui de vedere, si felul in care percepe el lucrurile, chiar daca explicatiile lui sunt diferite, uneori se contrazic cu cele date de profesori. Aceasta conversatie are un rol semnificativ, de a reface puntea de legatura dintre copil si parinti, de a-i confirma copilului ca si explicatiile lui sunt la fel de importante si de a-l determina sa accepte ajutorul parintilor, pentru a-si putea indrepta situatia scolara.
Mai intai trebuie identificata problema reala si apoi cautate si discutate cauzele reale care au dus la aparitia situatiei dificile. De cele mai multe ori, concluzia generala imediata este ca elevul nu a invatat suficient sau nu a vrut sa invete, si de aceea are esec scolar. Atentie! Nu este intotdeauna adevarat! Cauzele neinvatarii si a aparentei lipse de interes pot fi mult mai profunde decat cele explicate prin lene; pot fi de ordin medical si elevul nu e constient de asta, si cel mai frecvent, pot fi de ordin psihologic. In acest caz elevul are nevoie de ajutor specializat, trebuie sa mearga neaparat la consiliere psihologica pentru a lucra la problemele din sufletul sau, caci nerezolvate, acestea se vor agrava si vor produce si mai mult insucces scolar!
Dar inainte de a merge la psiholog, cum pot interveni si ce pot face parintii?
Cel mai mult si cel mai mult, copiii au nevoie sa fie intelesi de catre parinti. Asa ca parintii, chiar daca le vine foarte greu sa accepte situatia, trebuie sa fie alaturi de copiii lor si sa le ofere intreg suportul emotional de care au nevoie pentru a face fata problemelor. Asta inseamna ca lucrurile se discuta cu calm si rabdare, si impreuna trebuie sa gaseasca cai si metode prin care situatia scolara poate fi ameliorata cat mai curand posibil, si in viitor rezultatele sa fie mai bune. Parintii trebuie sa-i arate copilului ca au incredere in el si in fortele lui si daca-l vor ajuta, el va reusi. Cred ca e inutil sa mai spun, ca o discutie intre parinti si copil care se manifesta prin nenumarate reprosuri din partea parintilor, exprimate pe un ton ridicat si intr-o atmosfera tensionata, nu va folosi la nimic, din contra, poate inrautati situatia, indepartandu-l pe copil si anulandu-i orice dorinta de a munci ca sa indrepte rezultatele scolare. Cunoasteti discursul cu replici de genul ‚Ti-am cumparat tot ce-ai vrut!’ sau/si ‚Te-am lasat sa te intalnesti cu prietenii!’ sau/si ‚Ai putut sa te joci la calculator cat ai vrut’ sau/si ‚Te-am lasat in oras pana tarziu si la petreceri’ sau/si ‚Am facut atatea sacrificii pentru tine!’ si multe altele, care se incheie cu replica suprema ‚Asa ma rasplatesti tu pe mine? Cu rezultatele astea?’. Ei bine, acest discurs nu-l va face pe copilul d-voastra sa va fie recunoscator si nici nu-l va motiva sa se puna pe invatat. Este de fapt o descarcare a propriei frustrari care nu va duce la o buna colaborare cu copilul pentru a depasi dificultatile. Asa ca nu recurgeti la o astfel de comunicare si nici nu anuntati implementarea unor pedepse, de cele mai multe ori exagerate si spuse ‚la nervi’, caci acum faptele sunt consumate si cel mai mult conteaza cum vor fi remediate.
Atitudinea benefica este cea proactiva, prin care-l sprijiniti constant pe copil si-l asigurati constant de toata dragostea, motiv pentru care va fi ajutat sa-si indrepte situatia scolara si nu va fi lasat sa se descurce singur, de capul lui, cu toate greutatile. Este indicat sa purtati o discutie si despre adevaratele valori si importanta educatiei in viata, chiar daca situatia din societatea noastra de azi nu reflecta acest lucru. Scopul educatiei si al parintilor este acela de a transmite copiilor valori corecte care sa formeze caractere puternice si integre. Totodata, ca sa va determinati copilul sa munceasca pentru indreptarea rezultatelor sale scolare, puteti sa-i oferiti niste lucruri care sa-l motiveze foarte puternic, dar atentie, sa fie ceva ce va puteti permite, astfel incat, in cazul unei reusite sa va puteti tine promisiunea. Si bineinteles, copilul sa stie ca ati facut eforturi pentru acel lucru dar ca cel mai important este sprijinul pe care i-l oferiti si nu premiul.
In cazul adolescentilor care nu mai vor sa dea bac-ul si in cele mai multe cazuri vor sa plece din tara ca sa munceasca, cel mai bine ar fi sa discutati cu ei si sa le evidentiati faptul ca acum au de trecut o piatra de hotar, destul de grea, dar odata castigata aceasta lupta, le va fi mult mai bine. Pentru ca ei sunt orientati catre beneficii concrete, puteti sa le accentuati ca daca au aceasta diploma vor putea sa obtina slujbe mai bine platite, vor avea mai multe avantaje, si nu vor regreta mai tarziu ca au renuntat la examen. Daca va respecta si le aratati ca valorizati educatia si cartea, aveti mari sanse sa-i faceti sa-si dea examenul de finalizare a studiilor.
Asa ca dragi parinti, actionati in interesul copilului vostru si aplicati metode corecte care sa-l ajute sa aiba succes scolar!
Ingrijiti-va sufletul, consultati un psiholog!
Psiholog Roxana Georgescu

Foto: photostock

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Copilul tau a incheiat anul scolar cu probleme?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

2 COMENTARII

  1. Am vorbit mai mult cu fiul meu si rezultatele au inceput sa apara. A inceput sa fie deschis cu noi si sa ne ceara sfaturi. Articolul ne-a fost de mare ajutor. Cu stima,

    • Ma bucur sa aud asta. Continuati sa comunicati constant si nu intrerupeti aceasta legatura indiferent de ce se intampla. Fiti deschisi catre orice subiect, mai ales cele delicate(ex.sexul) si veti capata increderea totala a copilului. Astfel il veti putea ajuta in cele mai dificile momente din viata, chiar si cand va fi mare. Mult spor!

LĂSAȚI UN MESAJ