Pentru ca este subiectul cel mai discutat in ultimele zile, il vom aborda si noi, dar dintr-un alt punct de vedere, cel psihologic. Vom incepe prin a vorbi putin despre ce NU este revelionul. In fiecare an, televiziunile ne aduc la saturatie cu prezentarea imaginilor din supermarketuri, in care cumparatorii se inmultesc din ce in ce mai mult, pe masura ce ne apropiem de ziua de 31. Acestia manevreaza cu greu carucioarele umplute peste masura, stau cu orele la cozi imense, pentru a lua de fapt, niste banale alimente, pe care, de altfel, le pot consuma in orice zi a anului. Ca si cum acestea nu erau de ajuns, o alta serie de reportaje este cu nenumarate gospodine, din diverse zone ale tarii, care pregatesc de dimineata si pana seara, zile la rand, cateva zeci de feluri de mancare, in cantitati uriase, care ar putea hrani sate intregi din Africa, sau chiar multele sate din Romania, pline de oameni saraci, dar nu, toate acestea sunt pentru importanta noapte de revelion. Sa luam un moment de pauza, si sa ne gandim la toti oamenii acestia; cu ce s-au ales ei, dupa atatea ore petrecute printre rafturi, la lumina artificiala a neoanelor, sau printre multe oale, aragaze si cuptoare cu foc continu, si cu mainile mereu intr-o ‚umplutura’? Acesti oameni si-au imbogatit sufletul cu ceva, sau mai au energia si dispozitia de a deschide usa tainica a inimii, pentru a putea trai sentimentele care sunt cu adevarat importante la aceasta sarbatoare?! Ce-ar fi fost daca, tot acest timp, ar fi ales sa-l petreaca cu copiii lor care sunt in vacanta, sau ar fi facut acele lucruri (poate marunte), pe care si-au dorit din totdeauna sa le incerce, sau orice altceva care le-ar fi produs bucurie adevarata in suflet? Faptul ca si la nivel social, oamenii primesc zile libere, are un scop; nu e pacat de tot acest timp pretios din unica ta viata, pe care nu-l mai poti recupera, sa-l irosesti pe ore intregi de stres, nervi, munca intensa, care sa te aduca la epuizare fizica si emotionala?! Sigur nu asta trebuie sa traiesti la sfarsit de an!

Revelionul are o cu totul si cu totul alta semnificatie si incarcatura! La fel ca si celelalte sarbatori din an, el este un moment care are valoare pentru mintea si sufletul nostru de fiinte umane, si nu este deloc semnificativ pentru trupul nostru omenesc. De aceea, timpul irosit in activitati legate de mancare, este un timp pe care l-a pierdut sufletul. Sigur ca este frumos si chiar benefic sa faci pregatiri pentru masa de revelion, si in aceasta noapte sa te rasfeti cu cateva bunatati, dar preocuparea pentru aceste lucruri trebuie sa ramana in anumite limite, si sa primeze bucuria spiritului. Organismul nostru nu constientizeaza ca este o sarbatoare, si se va comporta la fel ca in celelalte zile, in consecinta nu vom putea manca mai mult, sau amesteca mai multe feluri de mancare, doar pentru ca in calendar scrie 31 decembrie, si pe deasupra, putem consuma oricare din aceste preparate, in oricare alta zi, cu pofta, fara sa ne faca rau.

Revelionul este un moment psihologic, care este investit cu valoarea pe care noi vrem sa i-o dam! Astfel, valoarea lui e diferita de la om la om. Ce se intampla sau ar trebui sa se intample, in sufletul unora dintre noi, in ultima zi a anului? Ei bine, de cele mai multe ori, se realizeaza un bilant al vietii. La sfarsitul fiecarui an, multi oameni isi fac niste planuri pentru anul urmator. Apoi, cand vine revelionul, in mintea noastra se realizeaza o suprapunere a scenariului pe care l-am fabricat la revelionul trecut, cu filmul real care a iesit din ‚studioul de productie’, dupa 365 de zile. Adica, cum ne-am propus sa fie viata noastra in urmatorul an, si cum a fost ea, de fapt! Aceasta comparatie ne obliga la niste concluzii, caci vom rememora trairile, asteptarile, sperantele, promisiunile pe care ni le-am facut cu un an in urma, si acum este momentul bilantului. Rezultatul lui poate sa fie peste asteptarile noastre, in cazul in care am reusit sa realizam lucruri surprinzatoare, sau care nu erau in plan, sau au avut loc evenimente ce ne-au produs foarte multa bucurie. Dar de cele mai multe ori, un astfel de bilant este destul de rar, si oricum, nu se intampla in fiecare an. Cea mai frecventa situatie este cea a bilantului sub asteptari. De ce se intampla lucrul acesta, dat fiind faptul ca noi am muncit de-a lungul anului, n-am stat degeaba, si ne-am straduit sa ne realizam planurile? Pentru ca aproape intotdeauna, avem tendinta de a ne dori, si de a spera, mult mai mult decat ar putea in mod concret sa se intample. Totodata, suntem mult mai inclinati sa scoatem in evidenta lucrurile pe care nu le-am reusit, decat cele pe care le-am reusit. In felul acesta sigur ne vom intrista si ne vom demoraliza singuri, si probabil ca ne va scadea si increderea in fortele proprii.

Asa ca, cea mai buna abordare pe care putem s-o avem in noaptea dintre ani, este sa ne gandim la toate lucrurile bune pe care le-am facut sau le-am trait de-a lungul anului, la toate momentele de bucurie pe care le-am daruit altora, sau ne-au fost daruite de altii, la sansa de a fi petrecut clipe nepretuite alaturi de oameni dragi, si uneori alaturi de animale dragi, caci viata isi va urma cursul, si poti ramane oricand fara fiintele iubite. Cand se incheie anul, lucrul cel mai de pret cu care ramanem, este colectia de amintiri frumoase pe care le-am adunat, si cu care ne vom hrani sufletul mult timp, si nu lucrurile lipsite de valoare pentru care ne-am zbatut si ne-am consumat energia. Si pentru anul urmator sa ne dorim mai mult ca orice, sa ne imbogatim cu …. si mai multe amintiri dragi, sa ne propunem sa fim niste oameni mai buni decat am fost, sa ne ocupam mai mult de nevoile sufletului nostru, si sa facem tot ceea ce este necesar, ca la sfarsitul anului viitor, sa ne simtim mai impliniti sufleteste. In felul acesta vom evolua spiritual si vom invata sa ne folosim de timpul care ni s-a dat, si de conditia noastra umana, ca sa facem lucruri cu adevarat importante! Hai sa facem din revelion, o sarbatoare a sufletului!

Dragi cititori, pentru ca a venit si momentul revelionului, eu va multumesc din suflet pentru interesul cu care ati citit articolele, pentru intrebarile pe care mi le-ati adresat, si pentru aprecierile voastre, si sper ca am reusit sa va fiu de ajutor! La Multi Ani!

Ingrijiti-va sufletul, consultati un psiholog!

Psih. Roxana Georgescu

Foto: Liz Noffsinger
loading…