Cand parintii nu au posibilitati financiare ca sa indeplineasca toate dorintele copilului

In deschiderea acestui articol as dori sa fac unele precizari de care orice mama si orice tata ar trebui sa tina seama, indiferent de situatia in care se afla impreuna cu copilul lor si incepand din prima zi in care au primit rolul minunat, dar si plin de raspundere, de a fi parinte.
Astfel acest rol este ca o meserie pe care invatam sa o practicam din mers si o vom face pentru tot restul vietii noastre. De aceea nu este nicio rusine sa recunoastem ca nu stim sa aplicam laturi ale acestei meserii dar dragostea pentru ingerasii nostri ar trebui sa ne motiveze sa invatam sa devenim parinti mai buni. Apoi e mai folositor sa actionam pe principiul prevenirii unei probleme, in loc sa lucram mai tarziu si cu mai mult efort la remedierea unor consecinte neplacute. Sa mai avem in vedere faptul ca punerea in practica a metodelor de lucru cu copilul necesita o mare perseverenta si foarte multa rabdare din partea noastra ca parinti. In cele din urma dar nu mai putin important e sa stim faptul ca relatia parinti-copil se va forma si va inflori cu ajutorul unei permanente comunicari intre parinti si copil. Vom fi dispusi sa facem toate acestea si multe altele animati de iubirea imensa din sufletul nostru de parinte.

Sigur ca problematica aceasta e una mai larga dar voi incerca sa dau cateva repere. Conform principiului prevenirii, educatia asupra valorii banului ar trebui sa inceapa de timpuriu, in jurul varstei de 3-4 ani si sa continue apoi adaptata fiecarui palier de varsta. Unul din aspectele ce trebuiesc discutate cu copilul este acela despre Publicitate. Trebuie insistat asupra faptului ca aceasta este o forma de manipulare si ca el este suficient de destept si puternic pentru a nu se lasa influentat. Ca o paranteza, e bine de precizat ca formati astfel bazele unei personalitati care va fi capabila mai tarziu sa nu cada prada drogurilor, tutunului, alcoolului si altor vicii.
Primul gand pe care-l aveti este daca copilul va suferi in cazul in care nu primeste tot ceea ce cere. Ei bine, nu va suferi! Acesta este un principiu pe care ar trebui sa mearga si parintii cu multe posibilitati financiare. Nu va lasati impresionati de fata lui mica de ingeras suparat, va invata sa aprecieze mai mult ceea ce are daca va obtine mai greu si mai rar lucrurile dorite. Apoi, copiii incep sa-si doreasca tot felul de lucruri pentru ca le vad la ceilalti copii. Comparatia cu acestia incepe chiar din timpul gradinitei si tot de atunci intra in scena si interventia parintilor care au rolul de a-l invata pe copil sa economiseasca bani la pusculita(o parte din alocatia lui, sume primite de sarbatori) pentru a-si putea achizitiona jucaria preferata. Ati trecut de momentul gradinitei, nu-i nimic, nu e niciodata prea tarziu pentru a pune in practica aceasta metoda.
In cazul copiilor putin mai mari, ei invata sa foloseasca arma numita Reprosuri! Nu va lasati afectati de reprosurile copilului, d-voastra actionati asa din dragoste pentru el si pentru a-i fi bine mai tarziu. Daca va ganditi ca trebuie sa inlocuiti cu ceva, lucrurile pe care nu puteti sa i le cumparati, atunci aveti in minte urmatorul principiu: Niciun lucru din lume nu poate concura cu iubirea pe care i-o oferiti in fiecare zi si cu faptul ca-i sunteti alaturi ca parinte. Acesta este cel mai pretios lucru si mai tarziu va va fi recunoscator! Iar comunicarea permanenta cu copilul are ca scop sa-l invete sa valorizeze in viata lucrurile cu adevarat importante.
Ingrijiti-va sufletul, consultati un psiholog!

Psih. Roxana Georgescu

Foto: David Castillo Dominici

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Cand parintii nu au posibilitati financiare ca sa indeplineasca toate dorintele copilului, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ