Urzica

Desi nu se bucura de prea multa simpatie in randul plantelor din flora spontana, urzica are o gama larga de proprietati medicinale. Nu putem sa nu amintim ca o cura de urzici, urmata cel putin o luna, contribuie la fortificarea, vitaminizarea si eliminarea toxinelor din organism, iar dupa consumul acestor plante apare o senzatie de energie, vitalitate si o stare foarte buna, atat la nivel fizic, cat si la nivel intelectual.
Aceasta planta erbacee, perena, este de doua feluri –urzica mare (Urtica dioica) si urzica mica (Urtica urens). Urzica mare este cunoscuta si sub denumirile populare de urzica creata, urzica craiasca, urzica mascata, urzica de padure sau urzica romaneasca, in vreme ce urzicii mici i se spune oiesea, urzica blanda, urzica iute
sau urzica implesata. Urzica ocupa, de regula, suprafete intinse, intrucat se autogenereaza si se intinde chiar si pe solurile neprielnice. Aceasta planta medicinala creste chiar si pe daramaturi, in desisuri, pe langa garduri, ziduri, diguri etc. In scop medicinal se foloseste planta intreaga, cu preferinta pentru frunze.

Utilizarea terapeutica a urzicii
Este stiut faptul ca frunzele de urzica sunt bogate in fier si vitamina C ( dar si in potasiu, acid salicic, fenol si flavonoide), iar acest lucru aduce o multime de intrebuintari terapeutice.
Totodata, radacinile de urzica sunt bogate in polizaharide, lecitina, compusi fenolici si steroli.

Iata cateva exemple de proprietati curative ale urzicii

– In afectiunile cardiovasculare (urzica este un activator al circulatiei sangelui, vasoconstrictor si fluidizant)
– In metabolismul general (este un bun hipoglicemiant, anticelulitic, antireumatismal, imunostimulator)
– Contribuie la sanatatea rinichilor (are actiuni diuretice si este drenor al excesului de uree, creatinina si acid uric)
– In afectiuni digestive (urzica are efecte hepatoprotectoare, antimicrobiene, gastrosecretoare, antidiareice, antihemoragice, antihelmintice)
– In aplicatii externe (prezinta actiuni astringente, antiseptice, cicatrizante, epitelizante, revulsive, rubefiante, dezodorizante, insecticide).

Preparate din urzica
Sucul de urzica – se prepara din frunze crude de urzica, maruntite cu ajutorul robotului de bucatarie sau a blenderului; sucul de urzica trebuie amestecat cu putina apa plata.
Infuzia de urzica – se prepara din planta uscata, peste care se toarna apa clocotita (3 g de planta la o cana de apa).
Tinctura de urzica – se prepara din radacini taiate marunt si alcool. Totul se lasa la macerat, timp de 10-15 zile, apoi se filtreaza si se depoziteaza in sticlute mici. Tratamentul pe baza de tinctura presupune administrarea unei lingurite de 3-4 ori pe zi, timp de o luna.
Sirop de urzica – se pregateste din frunze proaspete de urzica si miere. Totul se pune intr-un borcan si se lasa la macerat timp de o luna.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Urzica, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ