Renunta la indulcitorii artificiali! Ingrasa si te imbolnavesc, stiai?

In momentul in care urmam o dieta, foarte multi dintre noi renuntam la zahar (exista convingerea ca acest produs este principala problema a kilogramelor in plus) si apelam la indulcitorii artificiali.

Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca organismul are nevoie de rezerve de zahar in sange, care sa ii permita sa functioneze optim si sa se mentina sanatos. Potrivit specialistilor, cantitatea de zahar necesara zilnic este cuprinsa intre 0,70 si 1,10 g/l.

O serie de studii efectuate in America a aratat ca indulcitorii artificiali, care contin mai putine calorii comparativ cu zaharul, ingrasa foarte mult.

Zaharina – este responsabila de cresterea in greutatea unei persoane, deoarece organismul privat de zahar devine confuz si cere mai multa hrana, reducandu-i energia in acelasi timp. In plus, acest indulcitor produs din petrol, care este de aproximativ 300 de ori mai dulce decat zaharul, poate fi responsabil pentru aparitia diverselor tipuri de cancer (de prostata, al vezicii urinare, al aparatului genital).

Aspartanul – este prezent in sucurile din comert de tip light, dar intra si in compozitia produselor de patiserie preambalate. De 200 de ori mai dulce decat zaharul, aspartanul (E 951) are aceleasi efecte ca si zaharina si conduce la dezechilibre energetice, prin cresterea aportului de hrana.  Nici in cazul acestui indulcitor nu sunt evitate problemele de sanatate – consumul sau regulat poate conduce la tulburari de auz, stari de confuzie, stari depresive sau porniri violente.

Ciclamatii (E 952) – se folosesc pentru fabricarea bauturilor racoritoare, a biscuitilor, produselor de patiserie, gemuri si conserve din fructe.  Cel mai utilizat ciclamat este ciclamatul de sodiu, iar ca efecte adverse ale acestuia putem aminti oboseala, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei si cancere de creier.

Taumatina – se extrage dintr-o planta din Africa sau din organism modificate genetic si este de 2.500 de ori mai dulce decat zaharul. Tocmai de aceea acest indulcitor, consumat frecvent, provoaca serioase dezechilibre la nivelul metabolismului.

(E 950)– este un indulcitor cu utilizare la scara larga, datorita stabilitatii sale foarte bune. Il regasim in bauturi plate sau carbogazoase, produse lactate, produse zaharoase si de patiserie, ciocolata, guma de mestecat etc. Ca efecte secundare ale consumului regulat de acesulfam putem amintim afectiuni ale glandei tiroide, stres metabolic si risc carcinogen. Specialistii trag un semnal de alarma si nu il recomanda copiilor, femeilor gravide sau celor  care alapteaza, batranilor si diabeticilor. De altfel, nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv alimentar.

Autor: Alina Paduraru

Foto: sixpackabsspot.com

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Renunta la indulcitorii artificiali! Ingrasa si te imbolnavesc, stiai?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ