Plantarea vitei de vie – Plantarea vitelor

În gropile pregătite cum v-am povestit în materialul anterior, în locul ţăruşului cu care am marcat locul viţei batem un par de minim 1,5 m (poate fi mai lung, în funcţie de cât de înalt îl vrem afară din groapă şi de forma în care vom conduce viţa de vie în anii următori.

Acest par va sprijini viţa în primii ani de viaţă, până la instalarea sistemului de susţinere, o va apăra de vânt şi intemperii (dacă plantaţi toamna, aşezaţi parul înspre nord şi plantaţi viţa în faţa lui, iar dacă plantaţi primăvara, aşezaţi parul înspre sud şi plantaţi viţa în spatele lui: iarna va feri butaşul de ger şi îl va ajuta să se încălzească mai uşor, iar vara îl va feri de uscăciunea provocată de soarele de amiază). Se scobeşte puţin pământ şi se face un muşuroi în groapă. Dacă nu s-a administrat gunoiul de grajd pe întreg terenul, în toamnă, e bine să se facă un amestec de pământ cu care se va umple groapa, astfel: 1/5 gunoi de grajd, 1/5 nisip şi 3/5 pământ din cel scos din groapă. Pe terenurile plane, viţele se plantează cu punctul de altoire la nivelul solului; pe terenurile în pantă la 4-5 cm sub nivelul solului şi cu 4-5 cm mai sus de nivelul solului, pe terenurile de la  baza pantei.

În groapa pregătită, se aşează viţa înspre ţăruş/par, cu rădăcinile răsfirate pe muşuroiul din fundul gropii; se acoperă 1/3 din groapă cu pământ reavăn (sau cu amestecul de pământ pregătit ca mai sus) şi se calcă bine pământul, după care se adaugă 2-3 kg bălegar bine putrezit. Se toarnă o găleată de apă, dacă pământul nu este jilav şi după infiltrarea apei se umple groapa cu pământ până la suprafaţă. Dacă punctul de altoire şi cordiţa nu au fost trecute prin parafină topită, se face un muşuroi din pământul reavăn, care să depăşească vârful cordiţei, la plantarea în toamnă. Primăvara nu mai este nevoie de acest muşuroi, dar eu recomand un scut de protecţie (un pet de 2 l de la apa minerală, cu cât mai puţine modele, căruia i s-a îndepărtat şi gâtul şi fundul, tras ca un manşon peste par şi viţa nou plantată.

                      

Pentru evitarea atacului dăunătorilor se presară pe peretele gropii (NU pe rădăcini) şi în pământul cu care se face muşuroiul, insecticide cumpărate de la magazinele de produse chimice sau de la centrele specializate în creşterea şi îngrijirea plantelor. De regulă se pune un insecticid împotriva viermilor sârmă şi coropişniţei.

Articol : Dr.ing. Mirela Heizer

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (4 votes cast)
Plantarea vitei de vie - Plantarea vitelor, 4.3 out of 5 based on 4 ratings
loading...

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ