Muscatele curgatoare

De la inceputul primaverii si pana toamna tarziu, muscatele curgatoare infrumuseteaza balcoanele si terasele iubitorilor de natura. Aceste plante se bucura de aprecierile generale datorita faptului ca infloresc in permanenta si din abundenta, au flori intr-o paleta coloristica variata si sunt usor de intretinut.

Ele sunt originare din Africa de Sud si au ajuns in Europa abia in secolul al XVII-lea. Denumirea stiintifica a muscatei este Pelargoniumeste.

Ce trebuie sa stii despre ingrijirea muscatelor curgatoare?

Daca vrei sa te bucuri cat mai mult timp de inflorescentele acestor plante, nu uita sa le oferi apa si lumina din belsug;  muscatele se tin in jardiniere, care se atarna in afara balconului sau in ghivece suspendate.

Chiar daca au nevoie de multa lumina, muscatele curgatoare nu se vor tine in razele directe ale soarelui (risca sa se usuce), iar in privinta udarii trebuie sa ai grija sa nu le uzi direct pe frunze.  Fiind plante cu perisori pe frunze, muscatele sunt sensibile la apa directa. Vara, acestea trebuie udate la fiecare doua zile (chiar zilnic in zilele caniculare), cu apa fiarta si racita, adica apa cu continut redus de fluoruri.

Pentru muscatele curgatoare este nevoie de un sol care sa asigure o buna drenare.

Daca iti doresti o planta armonioasa, care sa creasca frumos si cu multe flori, este important de retinut ca la muscatele curgatoare se practica ciupirea. Adica, varfurile plantei se ciupesc, pentru a stimula inflorirea- practice i se permite sa faca noi flori fara a-si consuma inutil seva.

Cum se inmultesc muscatele curgatoare?

Muscatele se pot planta primavara, dar in momentul in care trece pericolul de inghet, sau pot fi inmultite prin butasi pe toata perioada verii. Alege pentru plantat un loc insorit si pastreaza solul usor umed.  Fertilizeaza solul la fiecare patru-sase saptamani  sau ia in calcul varianta de a adauga la plantare un ingrasamant cu dispersie intarziata.

 

Bolile si daunatorii muscatelor curgatoare

Muscatele curgatoare pot fi afectate de putregaiul cenusiu – provocat de ciuperca Botrytis cinerea.  Printre simptomele care iti indica ca muscata a fost afectata de putregaiul cenusiu se numara aparitia unor pete de culoare gri pe spatele frunzelor.  Poti combate aceasta afectiune prin tratamente cu fungicide, insa ai grija mai bine  a il previi (putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate).

Daunatorii cei mai des intalniti la muscate sunt afidele si paduchii lanosi. Acestia se pot combate cu insecticide din florarii sau din magazinele specializate.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (18 votes cast)
Muscatele curgatoare, 3.0 out of 5 based on 18 ratings
loading...

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ