Macesul

Macesul poate fi gasit si cu denumirile de trandafir salbatic, rug sau ruja, numele latinesc fiind Rosa canina. Fructele de maces sunt cele care se utilizeaza in scopuri medicinale.

Macesul contine vitaminele C, A, B1, B2, P, K si E, zahar invertit, tanin, acid citric si malic, pectine, ulei volatil, ulei gras, carotenoide, saruri minerale, lecitine, zaharuri, acid nicotinic si acid hidroascorbic.

Datorita vitaminei C si acidului hidroascorbic care formeaza un sistem „redox”, macesul ajuta in oxidoreducerile biologice si in respiratia celulara. Vitamina P in special, dar si celelalte vitamine continute, scad permeabilitatea si fragilitatea vaselor capilare, astfel normalizand circulatia sangelui.

Are actiune diuretica si completeaza necesarul de saruri ale organismului. Macesul este tonic, vitaminizant, vasodilatator arterial, impiedica formarea calculilor renali si se recomanda pentru tratarea bolilor cailor urinare. Nu este iritant, putand fi folosit in cure de lunga durata pentru tratarea rinichilor. Maresc secretia biliara si sunt indicate in tratamentul afectiunilor ficatului sau in starile de inflamatie intestinala.

Intern, macesele se recomanda in cazuri de avitaminoze, tulburari de circulatie periferica, enterocolite. Un decoct de macese se obtine din 2 lingurite de fructe zdrobite care se fierb 10 minute in jumatate de litru de apa. Fructele se pun in apa doar cand aceasta fierbe, astfel diminuandu-se pierderea vitaminei C. Dupa ce ceaiul obtinut se raceste, se strecoara si se indulceste, urmand a se bea in cursul unei zile, chiar si in loc de apa.

Din macese se poate obtine si o bautura racoritoare, prin amestecarea a 100 g macese zdrobite la 1 litru de apa rece. Se lasa la macerat timp de 12 ore, dupa care se strecoara, se indulceste cu zahar si se completeaza cu apa pana ajunge din nou sa fie 1 litru de lichid. Astfel preparata, bautura se pastreaza la rece.

Macesele se consuma si in convalescenta, sub forma de ceai, vin sau sirop, iar fructele din care s-au scos samburii si perii, daca sunt zdrobite pana se prefac intr-un praf fin si se amesteca cu miere de albine, se recomanda in eliminarea viermilor intestinali.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Macesul, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ