Leurda

La inceput de primavara in cele mai multe piete nu ai cum sa nu observi legaturile proaspete de leurda. Desi este vorba de o planta salbatica, leurda este comestibila si se bucura de tot mai multa apreciere in randul persoanelor preocupate de o alimentatie sanatoasa. Nici nu este de mirare, tinand cont de gustul sau aromat, usor asemanator cu cel al usturoiului verde, dar si de beneficiile pe care le aduce pentru organism.

Despre leurda (Allium ursinum)
In popor, leurda se mai numeste si aiurda, usturoita, usturoi salbatic, ai de padure sau aiu-ursului; etimologic, termenul are origini necunoscute.

Leurda se dezvolta foarte bine in solurile umede, usor acide, padurile de stejar si pin fiind preferatele acestei plante. Aceasta planta apare pe la jumatatea lunii martie, dar luna aprilie este luna sa de apogeu. In schimb, la inceputul verii leurda dispare cu desavarsire, iar pe masura ce planta imbatraneste, mugurii si frunzele sale capata un gust amarui.

Caracteristici
Frunzele de leurda se recunosc cu usurinta datorita aspectului alungit; ele se termina cu un varf ascutit si au gust pregant de usturoi. Florile de leurda sunt de culoare alba si se grupeaza intr-un buchetel la capatul tulpinii (acestea sunt deasemenea comestibile).

Beneficii aduse de leurda

– scade colesterolul – avand proprietati asemanatoare cu cele ale usturoiului, leurda are rolul de a scadea nivelul colesterolului din sange

– are efecte antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine

– reduce hipertensiunea arteriala si previne accidentele vasculare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Leurda, 5.0 out of 5 based on 1 rating

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ